PROFETEN, PROGRAMMEREN EN EEN INTERNATIONALE DATABASE

prof. dr. Eep Talstra

AFGELAST

Reden te weinig voor inschrijvingen
Wat aan de orde komt
De computer is al lang een welkom hulpmiddel in kerk en theologie. Een halve eeuw geleden begonnen theologen aan de VU en in veel andere landen de enorme rekenkracht van computers in te roepen. De internationale databank met bijbelteksten en taalkundige analyse wordt voortdurend verder ontwikkeld door internationaal samenwerkende   taalkundigen, theologen, ICT-ers.Het gaat steeds om heel nuchtere vragen. Als vertalers en uitleggers van de bijbel verschillend vertalen, is dat een kwestie van opvatting? Inzicht? Bijvoorbeeld, in vertalingen wordt Deuteronomium 6:7, waar het gaat om de dagelijkse omgang met de Tora, vaak weergeven met: “je moet dagelijks erover spreken” . In de joodse traditie wordt dat vaak: “je moet ze dagelijks reciteren”. Is dat een kwestie van geloofsbeleving? Inhoud tegenover ritueel? Of een kwestie van taal?Je zou graag een inwoner uit het oude Jeruzalem willen vragen wat deze uitdrukking nu precies betekent. Eigenlijk zoek je naar regelmaat. Je wilt weten of een bepaalde uitdrukking in de bijbel meer gebruikt werd en hoe deze iedere keer werd geïnterpreteerd. Dat is lastig, want losse woorden kun je in een concordantie wel opzoeken, maar hele uitdrukkingen niet. Middels onze databank met teksten en analyse krijgen we die inwoner van het oude Jeruzalem toch te spreken!Citaat uit e-mail van Eep Talstra aan CCIV: “In mijn vak gaat het over spanning, conflict en coöperatie tussen berekenen en betekenen”.
Talstra Eepprof. dr. Eep Talstra, studeerde theologie en Semitische talen aan de VU en promoveerde (1987) aan de universiteit van Leiden tot doctor in de theologie. In 1977 werd hij coördinator en in 1992 directeur van de VU werkgroep informatica bij de vakgroep theologie. In 1991 werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar “Bijbel en Computer” en in 2002 hoogleraar Oud Testament
Achtergrond literatuur / links Eep Talstra, De Ene God is de andere niet. VU Uitgeverij. (afscheidscollege). Als pdf klik hierZie ook: Eep Talstra Centre for Bible and Computer (via www.godgeleerdheid.vu.nl/)
CCIV Contact Jan Willem Henfling
pijl links
pijl rechts
Impressie van de avond