FETHULLAH GÜLEN: terrorist of Turkse ‘Billy Graham’ ?Karel Steenbrink

Karel Steenbrink

12 december 2017, 20:00 uur ; Spieghelkerk, Nieuwe ’s-Gravelandseweg 34, Bussum
Toegang €6

In de tweede helft van 2016 werd de naam van Fethullah Gülen nieuwswaardig in ons land, toen zijn aanhangers in Turkije werden beschuldigd van het plegen van een klungelig uitgevoerde staatsgreep op 15 juli van dat jaar. In Turkije werden duizenden vermeende aanhangers van de Gülen beweging ontslagen en in hechtenis genomen. Daaronder waren Nederlanders op vakantie, of familiebezoek, in Turkije. Europese politici moesten daardoor een mening vormen en dat leidde tot politieke spanningen tussen Europese regeringen en de Turkse.

Karel Steenbrink leidt de cursus in

Fetullah Gülen was een gewaardeerd islamitisch geestelijk leider en geleerde, die een sociale beweging oprichtte voor de emancipatie van de gelovige moslim in de seculiere Turkse staat. De Gülen beweging doet daarbij denken aan de evangelische begeestering die Billy Graham wereldwijd verspreidde in de jaren 60 van de vorige eeuw. Gülen  richtte scholen en moskeeën op in Turkije en daarbuiten, gaf kranten uit en had TV stations. Gülen werkte samen met president Erdogan totdat hun wegen in 2013 definitief uiteenliepen.

Wie is deze Gülen? Professor Steenbrink bestudeerde de Gülen beweging naar aanleiding van recente ontwikkelingen in Europa en Turkije. Zijn bevindingen heeft hij vastgelegd in een boek dat binnenkort wordt gepubliceerd. Hij komt hier om zijn inzichten reeds nu met ons te delen.

Inschrijven

Karel Steenbrink (1942) studeerde theologie, christendom en islam aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en het Darussalam College in Gontor, Indonesië. Van 1981-1988 doceerde hij aan de Staatsacademie voor Islamwetenschap in Jakarta en Yogyakarta. Daarna in Montreal, Leiden en Utrecht.

 

 

Coordinatie: Jan Willem Henfling