dinsdag

10 januari 2017

20:00 uur

Apostolisch Genootschap

Bussum

 

pijl linkspijl rechts

De spiritualiteit van duurzaamheid

Ir. MarjoleinTiemens-Hulscher          

2016-07 Marjolein TiemensWij hebben het voorrecht om deel uit te maken van de schepping en op deze prachtige planeet aarde te leven. Het lijkt een wonder dat op het plekje dat de aarde in de kosmos inneemt, de omstandigheden leven mogelijk maken. Klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit bedreigen het leven op aarde. De klimaatcrisis, en de armoede in de wereld zijn niet los te zien van elkaar en van de verspillende levensstijl van de wereldbevolking .

We hebben van de aarde een vuilnisbelt gemaakt, zegt Paus Franciscus in zijn encycliek Laudato Si. Hij roept op om te zorgen voor ons gemeenschappelijke huis. Een radicale verandering van levensstijl is nodig. Zijn voorganger Paus Benedictus XVI stelde ook al: ”Groen zijn is een morele noodzaak”

Kunnen de tien geboden voor het milieu ons helpen? Zouden deze een leidraad kunnen vormen voor een levensstijl die recht doet aan heelheid van de schepping?

Samenvatting van de lezing

Spiritualiteit van duurzaamheid. Wat kunnen we hieronder verstaan, hebben we het nodig, en wat kunnen we ermee? Ja, we hebben denk ik een spiritualiteit van duurzaamheid nodig om duurzame levensstijl ‘vol te houden’. Het gaat dan om een keuze ‘voor’; voor het leven, voor schoonheid, voor vul maar in. Spiritualiteit heeft te maken met hoe we leven en handelen, welke keuzes we maken. Lees hier verder ….

Marjolein Tiemens-Hulscher  (1964) studeerde plantenveredeling in Wageningen. Na haar studie werkte ze achtereenvolgens als onderzoeker in de plantenbiotechnologie en voor biologische landbouw bij  het Louis Bolk Instituut. Zij organiseert cursussen en geeft voordrachten via haar eigen bureau: Groen Geloven. Daarnaast is zij lekenvoorganger in de RK geloofsgemeenschap in Driebergen, waar zij woont met haar man en twee kinderen.

We kwamen in contact met de spreker via de werkgroep Kerk en Milieu. Een bezoek aan de website van de groep wordt van harte aanbevolen, indien dit onderwerp u interesseert.

Literatuur: Link naar 10 geboden voor een goed milieu, Laudato Si (Pdf)   

Door de spreker aanbevolen relevante literatuur:

  • Over hebzucht en begeerte, Anselm Grün, Ten Have
  • De geluksmachine, Frank Mulder, uitgeverij Kok
  • De armoedige levensvisie van het rijke westen, Vandana Shiva, Ten Have
  • Duurzaam leven, Hans Bouma, Ten Have
  • Het lichaam van God, Sally McFague, De Horstink
  • Ten commandments for the environment, Woodeene Koenig-Bricker,Ave Maria Press
organisatie avond Jan Willem Henfling Dirk Siersma

2016-07-paus-franciscus-26692016-07-laudatosi