Een  wiskundige leest de bijbel

Ab van der Roest

Helaas afgelast tgv te weinig voorinschrijvingen

Vaak krijg ik de vraag gesteld, of wiskundige en tegelijkertijd christen zijn geen conflict geeft.  Ja, dat kan. Je moet je dus voortdurend bewust zijn dat er een verschil is tussen geloof en wetenschap. In Hebreeën 11 spreekt Paulus hier al over. Je zult dus eerst een kader moeten scheppen waarin je werkt en denkt om de genoemde conflicten te vermijden. Hoe zie je de wereld: toevallig ontstaan of door God geschapen? En de wiskunde: door mensen gemaakt, of ontdekt vanuit een door God geschapen wereld?

In mijn lezing hoop ik met eenvoudige voorbeelden te laten zien, dat zelfs een exact vak  als wiskunde niet waardenvrij is.

Bovendien stel ik vast dat wiskunde mij helpt de bijbel te begrijpen. Ook hiervan zal ik enkele voorbeelden bespreken uit de kunst van bijvoorbeeld Dali. Bijbelteksten komen soms volslagen onverwacht naar voren bij wiskundige onderwerpen. ”

Gezond verstand en een vleugje nieuwsgierigheid zijn ruim voldoende om mee te genieten van de wereld van deze wiskundige.

Inschrijven

Drs. Ab van der Roest (1956)  is docent wiskunde aan het Ichthus College te Veenendaal. Hij studeerde aan de lerarenopleiding van de VU en wiskunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij groeide op in een christelijk gezin en sinds zijn jeugd is hij geboeid door de bijbel.

Ab verzorgt een column in Euclides, het vakblad voor de wiskundeleraren. Meestal staat de relatie mens en wiskunde centraal. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan twee boekjes van de Zebra-reeks.

 

 

 

Coördinatie: Dirk Siersma