Zonder Luther geen Bach

Maarten Luther en Johan Sebastian Bach: Twee genieën die samen grenzen hebben verlegd.

Govert Jan Bach

5 oktober 2017 om 14:00 uur: HELAAS AFGELAST tgv  ONVOLDOENDE AANMELDINGEN

Luther en Bach zijn twee genieën die ons wereldbeeld in veel opzichten beïnvloed hebben. Maarten Luther zette de wereldgeschiedenis op zijn kop toen hij het gevecht met de keizer en de paus aan ging. Zijn stellingen markeren de overgang van de Middeleeuwen naar de moderne tijd. Twee eeuwen later was het Johann Sebastian Bach die de muziek fundamenteel verhief tot een niveau dat tot nu toe ongeëvenaard bleef. Weinigen realiseren zich dat Johan Sebastian Bach op beslissende wijze door Luther werd beïnvloed. Omgekeerd mag je vaststellen dat Luthers kroonjuwelen in de handen van Bach hun muzikale vervulling krijgen.

Vooruitlopend op de naderende Kerstkring valt op dat Luther in Bachs Weihnachtsoratorium een prominente plaats inneemt in een tijd dat Luther toch wat op de achtergrond is geraakt.

De  inleiding zal vergezeld gaan  van toepasselijke beelden en muziekfragmenten.

Inschrijven       Voorproeven op Youtube

Govert Jan Bach (1947) is pastoraal psycholoog en werkte 40 jaar in de GGZ (Valeriuskliniek te Amsterdam).  Hij zette daar muziek in bij de behandeling, ter vertroosting en als ’empowerment’.  Hij deed onderzoek naar de beleving van de Matthäus Passion door een seculier publiek. Hij organiseerde o.a. het Bachsymposium in 2000 met Martin van Amerongen, Maarten ‘t Hart, Paul Witteman, Max van Egmond en Jacobine Geel.  In 2012 werd hij Programmamaker van GeendagzonderBach, een werkdagelijks programma op de Concertzender. Hij maakte tot nu toe 500 afleveringen.  Hij schreef 4 Luisterboeken over de muziek van Bach. Het Luisterboek over Luther en Bach werd bekroond met 5 sterren van KlassiekCentraal en is tevens in het Duits uitgegeven. Voor zijn Johannes Pasion kreeg hij het Gouden Label van Klassiek centraal.  (foto: Sander van Hulsenbeek)

 

Coordinatie: Dirk Siersma