Martin Luther 1517-2017: Wittenberg – Nederland

Sabine Hiebsch

19 oktober 2017  om 20:00 uur,  Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen te Bussum

Lees de stellingen als je op het plaatje klikt

Wereldwijd wordt dit jaar herdacht en gevierd dat 500 jaar geleden de reformatie van Martin Luther begon. Het vorige seizoen presenteerde Nico den Bok een sociaal en historisch overzicht van de invloed van hervormer Luther op de wereld van zijn tijd (Lees hier het verslag). Sabine Hiebsch pakt de draad dit jaar op en schetst de rol van Luther als naamgever van de Lutherse stroming binnen de reformatie.

Binnen enkele jaren veranderde Luther van een onbekende monnik in het kleine stadje Wittenberg in een ver buiten de grenzen van Duitsland bekende theoloog. Boegbeeld voor een groeiende groep aanhangers, ketter in de ogen van  keizer en paus.

Luthers reformatie veranderde niet alleen het kerkelijke, maar ook het politieke, het maatschappelijke en het culturele landschap van Duitsland. Ook in andere landen werden zijn ideeën binnen korte tijd overgenomen. In Denemarken werd al in 1536 de reformatie ingevoerd. Maar ook in Nederland bestaan al sinds 450 jaar lutherse gemeenten.  De invloed van Luther is hier zeker al 500 jaar tastbaar aanwezig.

Het verslag van de avond (en wat foto’s)
Op 31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg bevestigde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende. N.a.v. deze belangrijke gebeurtenis had het CCIV mevrouw  dr. Sabine Hiebsch uitgenodigd voor een lezing over deze grote Reformator. In haar betoog leerde mevrouw dr. Sabine Hiebsch ons Luther kennen als Lees verder

De beknopte geschiedenis van Luther HIER (niet door Hiebsch geautoriseerd)

Luther in het Catharijnenconvent

Dr. Sabine Hiebsch studeerde katholieke en protestantse theologie in Parijs, Tübingen, Amsterdam en Bonn. Zij is gespecialiseerd in de theologie van Luther en de geschiedenis van het lutheranisme. Sinds 1 mei 2017 is zij Kooiman-Boendermaker Onderzoeker voor Luther en de geschiedenis van het (Nederlandse) lutheranisme aan de Theologische Universiteit Kampen. Voorheen was zij als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Utrecht, de Protestantse Theologische Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam.  (Foto: Han Furnée)

 

 

Coordinatie: Wim Dooge