Martin Luther: Reformator of ketter?

Hoe protestanten en katholieken naar Luther keken (kijken)

Nico den Bok  

26 oktober 2017  om 20:00 uur,  Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen te Bussum;

 

Het afgelopen jaar gaf Nico den Bok in twee avonden een overzicht van de invloed van Luther op zijn tijd en op de verdere historie van Europa. Een verslag van zijn verhaal is te lezen op de website van CCIV (HIER). Op 19 oktober geeft Sabine Hiebsch de historie weer vanuit Lutheraans perspectief.

De navolging van Christus, maar de paus gaat wel te paard! Klik op de figuur voor groter beeld.

Voor veel protestanten was, tot in de jaren 60, de Paus de personificatie van de Antichrist KLIK en zie voor je zelf (15de eeuwse spotprent uit Catharijneconvent)

Voor sommigen kwam Luther met de herontdekking van het evangelie, voor anderen kwam hij met een nieuwe ketterij. Dit zijn ook de typeringen waarmee velen in onze protestantse en katholieke kerken en scholen zijn opgegroeid. Is dat beeld van Luther sindsdien veranderd in de officiële visie van de kerken en in uw beleving? Dit wordt een bijeenkomst met informatie en een vrijmoedig gesprek.

 

 

Nico den Bok vatte zijn verhaal samen:

Wij zijn hier vanavond bijeen voornamelijk als protestanten. Gelukkig zijn er ook katholieken. Als pro-testanten zijn de meesten van u niet Luthers, schat ik. Gereformeerden en hervormden (samen: calvi-nisten) stonden wel naast Luther als het gaat om de Reformatie, maar hadden ook altijd hun moeite met Luther. Maar bij katholieken was dat toch nog sterker. Van jongs af aan werd hen geleerd, dat Luther een ketter was, misschien wel de aartsketter, hij had de kerk van Christus en het huis van Europa in tweeën gebroken. Daartegenover werd veel protestanten van kindsbeen geleerd, dat hij de grote reformator was die ons bevrijd heeft van ‘de paapse afgoderij’. DOWNLOAD HIER EN LEES HET DAN HELEMAAL

Dat nog niet alle oud zeer is weggepoetst zie je HIER (evt pijltje aanklikken)

Lees HIER ook de inleiding van Sabine Hiebsch op haar verhaal over leven en invloed van Luther

Nico den Bok, studeerde theologie in Utrecht en promoveerde op een proefschrift over het begrip ‘persoon’ in het nadenken over God. Daarna was hij werkzaam als hulpprediker (Zaandam),         wijkpredikant    (Den Haag) en interim-predikant (Bilthoven). Momenteel is hij parttime predikant in Bussum (Verlosserkerk). Van 2010-2012 was hij hoogleraar systematische theologie aan de PThU (Kampen) en sinds 2013 aan de ETF (Leuven). In het kader van de PThU-nascholing voor predikanten heeft hij in 2011 een lezing gehouden over ‘Onopgeefbaar verbonden via de Messias?’

 

Coordinatie: Wim Dooge