GELOOF EN WETENSCHAP

een spanningsvolle relatie

Reinoud Slagter, dr. Karel van Dam, ds. drs. Henk van Dijk coördinator: dr. Henk-Jan Rebel
donderdagavonden 14, 21 en 28 januari 2016 20:00 uur Plaats: Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 te Bussum
donderdagavond 4 februari forumdiscussie van inleiders met elkaar en publiek Discussie
Wat aan de orde komt
Drie gerenommeerde wetenschappers namen de cursusdeelnemers mee in de confrontatie van hun vakgebied met vragen van het geloof.achterhoede

 

  1. Geloof en de natuurwetenschappen.

Kerk en geloof leven al eeuwen op gespannen voet met de natuurwetenschappen. De evolutietheorie van Darwin botste met het scheppingsverhaal. Toen Copernicus in de 17de eeuw de zon in het middelpunt van ons heelal plaatste, viel de kerk over hem heen en werd hij in de ban gedaan. Men is wetenschapper of gelovige. Een wetenschapper behoort deterministisch bezig te zijn en er is geen ruimte voor "vaagheid" en onbegrepen metafysische begrippen. Het was de "kunst" om via bewijzen het ongelijk van de gelovigen aan te tonen. Beroemd is de uitspraak van de eerste Russische kosmonaut toen bij in de ruimte zweefde: "Ik zie geen hemel dus God bestaat niet". Vanaf de jaren 1990-2000 is deze spanning tussen geloof en wetenschap aan het verdwijnen.

Reinoud Slagter zal ons inwijden in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de sterrenkunde, de kleine-deeltjes fysica en de relatie met het geloof.

De lezing als PowerPoint: KLIK HIER

Verslag van deze avond beschikbaar: KLIK HIER

  1. Geloof en de biochemie

IntroRebelPdf

 

 

De enorme ontwikkelingen in de kennis van de menselijke biochemie van de laatste 50 jaar hebben vele vragen opgeroepen op medisch gebied en op de vraag ‘wie is de mens?’

Lang heeft het verband gespeeld dat hoe strenger iemands (christelijke) religieuze overtuiging was, des te meer wantrouwen er bestond tegenover wetenschappelijk onderzoek.

Maar religie is in de eerste plaats een inspirerende symbooltaal en geen wetenschapstaal, aldus Karel van Dam.

Religie sluit wetenschap niet uit, maar houdt zich met andere vragen bezig, zoals de vraag naar de grondslag van de moraal. Wetenschap kan daar geen antwoord op geven. Religie kan ons troost bieden en kan ons ook uitdagen om na te denken over je handelen, verantwoordelijkheid te nemen voor je leven. Karel van Dam zal met ons nadenken over de mens in zijn hoedanigheid als meer dan de optelsom van biochemische processen.

Verslag van deze avond beschikbaar: KLIK HIER evenals de PowerPoint presentatie HIER

  1. Geloof en de theologie

IntroRebelPdfOok de theologie is een wetenschap, maar een die heel dicht staat bij zijn object van studie, veel dichter dan fysica of biochemie, namelijk de geloofsinhoud. Het is dan ook heel begrijpelijk, dat veranderingen in het theologisch denken nogal wat effecten hebben op de geloofsopvattingen van mensen. Welke zijn deze veranderingen, die na het historisme (de bijbel is van a tot z een historisch bewijsbaar boek) van bisschop De Bossuet uit de 17e eeuw, zoveel onrust hebben veroorzaakt in kerkelijke kringen.

Henk van Dijk zal met ons de rol van de theologie ten opzichte van (natuur)wetenschap en geloof onder de loep nemen. Hij schaart zich daarbij achter de natuurkundige Arie van den Beukel, die de relatie tussen geloof (God) en werkelijkheid (natuurkunde en mens) omschreef met de boektitel De dingen hebben hun geheim.

De lezing als PowerPoint: KLIK HIER en het verslag van de avond HIER

2015-10-SlagterDr. Reinoud Slagter, theoretisch fysicus, voorzitter van het natuurwetenschappelijk genootschap Asfyon.
2015-10-vanDamProf. dr. Karel van Dam, emeritus hoogleraar biochemie aan de UvA.
Dijk, Henk vandrs. Henk van Dijk, theoloog en emeritus predikant van de Protestantse Gemeente Bussum.
2015-10-rebelDr. Henk-Jan Rebel, politiek-psycholoog en kennistheoreticus
CCIV Contact Henk-Jan Rebel
pijl links pijl rechts
Impressie van de avond