MECHANISMEN VAN TWEEDELING

verarming en verrijking in Nederland

drs. Hub Crijns
maandagavond 15 februari 2016 20:00 uur Plaats: Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 te Bussum
   
Wat aan de orde komt
Nederland kent sinds het uitbreken van de internationale kredietcrisis in 2008 een jarenlange periode van economische crisis. Feitelijk een opeenstapeling van crises: financieel, economisch, schuldencrisis van de Europese Unie, crisis met een bezuinigende overheid.Ik zal eerst ingaan op actuele cijfers over verarming in Nederland. Meer dan een tiende van alle huishoudens is arm en een derde van de huishoudens heeft achterstallige betalingen en schulden. Voedselbanken, kledingbanken, maaltijdprojecten etc. helpen mensen in nood. Maatjesprojecten als SchuldHulpMaatje begeleiden mensen met bestaansproblemen. Als tweede ga ik in op actuele cijfers over verrijking in Nederland. Ondanks de crisis ontvangt de rijkste 10% in Nederland nu negen maal zoveel als de armste 10% en bezit de onderste 60% van de huishoudens slechts 1% van het totale vermogen en de bovenste 2% een derde van het totale vermogen. De econoom en socioloog Piketty toont met zijn boek ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ aan, hoe deze ongelijkheid de laatste 20 jaar wereldwijd sterk is toegenomen. Ongelijkheid neemt alleen maar toe als je niets doet, zegt Piketty nu en zei Marx halverwege de 19de eeuw reeds. Ongelijkheid neemt toe, tenzij je correctiemechanismen inbouwt. Vooraf vast een stelling: De economische en maatschappelijke ongelijkheid tussen mensen is van alle tijden, tenzij (her)-verdelingssystemen worden ingesteld, die gericht zijn op arbeid, of kapitaal, of gift, of grondbezit.
2015-13-Crijnsdrs. Hub Crijns, directeur van landelijk bureau Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken (DISK) en van daaruit betrokken bij de landelijke werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA, is bestuurder van het Landelijk Katholiek Diaconaal Beraad en de Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland. Meer achtergrond: google hem of klik bijvoorbeeld hier.
   
Achtergrond literatuur / links
  • Piketty, Thomas (2014). Kapitaal in de 21ste eeuw. Amsterdam: De Bezige Bij.
  • Vermeend, W. (2014). Arm & Rijk in Nederland. Amsterdam: Carrera. ISBN 97890 048821655
  • Hub Crijns, e.a. Diaconie in beweging, Kok Utrecht, 2012
  • Verschuren P. (2015). Genadebrood. De onstuitbare opmars van de voedselbank. Groningen: Uitg. Passage. ‘goed leesbaar en aan te raden’. ISBN 97890 48821655
  • SCP, Armoedesignalement 2014 (download)
  • Panteia, Monitor achterstallige betalingen 2014 (download)
CCIV Contact Jan-Willem Henfling
pijl links pijl rechts
Impressie van de avond

Crijns toonde met recente cijfers (de oudste waren over 2014) aan dat we in Nederland te maken hebben met een groeiende tweedeling in de maatschappij. De welvarendste 10% van de Nederlanders verdienen samen ruim 9 maal zo veel als de 10% armste Nederlanders. In 1977 was dat verschil nog maar een factor 5. (LEES VERDER HIER en ook de powerpoint en de volledige inleiding van Crijns)