‘DE HOOGSTE GOEDHEID IS ALS WATER’

het taoïsme als filosofie van de grenzeloze vrijheid

drs. Michel Dijkstra
woensdagavond 2 maart 2016 20:00 uur Plaats: Doopsgezinde kerk, Wladimirlaan 10 te Bussum
   
Wat aan de orde komt
‘Als niet-doen wordt gedaan, blijft niets ongedaan.’ Dankzij paradoxen als deze oefent het taoïsme een grote aantrekkingskracht op de westerse lezer uit. Maar kunnen wij deze klassieke Chinese filosofie en levenskunst ook werkelijk begrijpen? In mijn bijdrage hoop ik te laten zien dat taoïstische denkers als Laozi (‘Oude Meester’, vermoedelijk vierde eeuw v.Chr.) en Zhuangzi (‘Meester Zhuang’) een visie op het leven formuleerden die nog steeds inspirerend en springlevend is.Met hun bijzondere concepten als ‘de deugd die niet deugt’ en ‘het doen van het niet-doen (Chinees wei wuwei)’ dagen ze hun lezers uit om verder te kijken dan hun vastgeroeste schijnzekerheden over zichzelf, de wereld en de moraal.Dat deze filosofie van de grenzeloze vrijheid geenszins amoreel is, toont de vergelijking van de hoogste goedheid met water. De taoïstische wijze deelt zijn goedheid dan ook belangeloos aan alles en iedereen uit, terwijl hij zich afstemt op de allesdoordringende Weg: Tao.
2015-15-Dijkstradrs. Michel Dijkstra studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet in Groningen. Artikelen van zijn hand verschenen onder andere in Filosofie Magazine en het dagblad Trouw. Daarnaast publiceerde hij (in) verschillende boeken (zie o.a. bij literatuur)
   
Achtergrond literatuur / links De spreker (kort interview): http://wijsbegeerte.org/filosofie/content/interview-michel-dijkstra-0Dijkstra M (2008); Oosterse Filosofie in een notendop; Uitg Bert Bakker; 152 pp; ISBN 9035132548Dijkstra M. (2009); Bij Lao Tsé op de thee (bloemlezing); Uitg Prometheus; 187 pp; ISBN 904461357XDijkstra M. (2010); Zenboeddhisme; Uitg Ambo; 233 pp; ISBN 9026318073
CCIV Contact Wim Dooge
pijl links pijl rechts
Impressie van de avond