dinsdag

1 en 8 november 2016

20:00 uur

Mariakerk

Bussum

 

pijl linkspijl rechts

MEISTER ECKHART OP HET KRUISPUNT VAN OOST EN WEST

dr. Bruno M. J. Nagel

2016-03De middeleeuwse denker en mysticus Meister Eckhart ( Eckhart von Hochheim: 1260-1328) oefent grote aantrekkingskracht uit op veel mensen die zoeken naar verdieping van hun christelijk perspectief op het bestaan. Maar ook wie vertrouwd is met vormen van oosterse spiritualiteit en mystiek, en vervolgens met Eckhart kennis maakt, heeft bij alle verschillen regelmatig een wonderlijke ervaring van herkenning.

In deze cursus maken wij de eerste avond kennis met centrale thema's in het denken van Eckhart. De tweede avond gaan wij in op kernthema's uit hindoeïstische, boeddhistische en taoïstische vormen van spiritualiteit die, ondanks het ontbreken van historische beïnvloeding, op een aantal punten opmerkelijke verwantschap vertonen met het denken en de spiritualiteit van Eckhart. Als u geboeid werd door de filosofie van Michel Dijkstra, die vorig jaar bij CCIV sprak (lees hier meer)  over Taoisme, wilt u deze twee avonden zeker niet missen,

Bruno Nagel studeerde filosofie, theologie, godsdienstwetenschappen en Indo-Iraanse talen en culturen. Hij promoveerde op de Indiase wijsgeer Abhinavagupta.  Van 1972 tot 2000 doceerde hij vergelijkende wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en sedert 1991 aan de School voor Comparatieve Filosofie in Antwerpen. Nagel schreef artikelen over hindoeïstische en boeddhistische wijsbegeerte en Meister Eckhart. In het standaardwerk 25 Eeuwen Oosterse Filosofie (Amsterdam, Boom , 20083) schreef hij de inleiding over India en verzorgde hij de vertaling met toelichting van een aantal teksten uit de Indiase filosofie.

Literatuur:

Bruno Nagel (2016); Handout 1 bij deze cursus (CLICK HIER)
Handout 2 bij deze cursus (CLICK HIER)

Bruno Nagel, Eckhart op het kruispunt van Oost en West. Een persoonlijk essay,  in: André van der Braak (red.), De spiritualiteit van Meister Eckhart. Een dominicaanse mysticus in een multireligieuze samenleving, Almere (Parthenon)  2014, p. 79-96.
Je kunt zelfs lid worden van een Eckhart Club, maar belangwekkender: op de site is veel info te vinden mbt Eckhart. CLICK!
In het Trouw archief van 2006 een degelijk overzicht van Oegema over Eckharts werk en invloed. CLICK!

organisatie avond Mileke Theunissen Ellen Reijinga

2016-03-eckhart3

Middeleeuwse CCIV cursus olv Eckhart

2016-03-eckhart2