dinsdag

13 december 2016

20:00 uur

Wilhelminakerk

Bussum

Kosten deelname € 6,00 ;  opgave vooraf aanbevolen (zie tabblad aanmelden)

pijl linkspijl rechts

Vluchteling in het Gooi: welkom of zorg?     

Drs. Albertine van Vliet                      

Foto Gemeente Gooise Meren / Margot Scheerder

Foto Gemeente Gooise Meren / Margot Scheerder

Actrice Marlene Dietrich, schrijfster Isabel Allende, regisseur Billy Wilder, wetenschapper Albert Einstein, de filosofen Spinoza en Karl Marx, wetenschapper Sigmund Freud, politicus Henri Kissinger, minister en diplomate Madeleine Albright, zanger Freddy Mercury.

Wat verbindt deze wereldberoemde  personen? Ze verlieten ooit hun eigen land als vluchteling om elders op de wereld een veilig heenkomen te zoeken. En ieder op hun eigen wijze veranderden en kleurden zij onze wereld. Hoe zou het gelopen zijn als Spinoza niet in ons, voor hem veilige land, was opgenomen?  Hadden we dan een verlichting in Europa gekend?

De vluchtelingen die vandaag de dag, dobberend op wrakke bootjes, Europa bereiken, kennen we niet bij naam. We spreken alleen over hen in aantallen. De omstandigheden die hen tot hun vlucht dwongen zijn vaak hartverscheurend. Hoe gaan wij daar mee om? Wat doen wij als bevoorrechte burgers van Nederland, van het Gooi? Hoe gastvrij en barmhartig zijn we, nu het vluchtelingenvraagstuk schier onoplosbaar lijkt? En hoe gaan we om met de sterke tegengeluiden en beeldvorming? Als burgemeester sta ik pal voor de  belangen van mijn burgers.  En dat stelt mij voor meer dan een dilemma. Eén zekerheid wil ik vast met u delen. Blijven toekijken en nietsdoen is geen optie.  Maar wat is wijsheid? Daar hoop ik samen met u uit te komen.

Albertine van Vliet-Kuiper (Rotterdam, 28 december 1951) werd per 1 januari 2016 benoemd tot waarnemend burgemeester van de nieuw gevormde gemeente Gooise Meren. Daarvoor was zij sedert 2015 waarnemend burgemeester van Bussum.  Van Vliet studeerde geografie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij was voor D66 enkele jaren gemeenteraadslid in Apeldoorn. Zij kijkt terug op een lange reeks bestuurlijke functies, waaronder  dijkgraaf van het waterschap Veluwe, burgemeester van Amersfoort,  waarnemend burgemeester van De Ronde Venen. 

organisatie avond Henk-Jan Rebel Jan-Willem Henfling
Geruststellend dat we in de haven van Bussum dit soort beelden nooit zullen kennen

Geruststellend dat we in de haven van Bussum dit soort beelden nooit zullen kennen