Van heidens cremeren tot christelijk begraven (7e-17e eeuw)

Het Sint Jans Kerkhof en ideeën over leven na de dood

Henk Michielse

2 november 2017   om  20:00 uur,    Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen te Bussum; Toegang € 6

Tot in de 8e eeuw cremeerden onze voorouders in het Gooi hun doden. Vanaf begin 8e eeuw werden de doden ineens begraven. Wat zat hier achter? In deze inleiding komen verschillende thema’s aan de orde. Wat waren de ‘heidense’ opvattingen en praktijken rond de dood? Waar komen de christelijke concepties rond dood en begraven vandaan? Hoe dachten de vroeg-middeleeuwse christenen over dood en begraven? Hoe zag de laat-middeleeuwse katholieke memorie-cultuur er uit en hoe stond de Reformatie tegenover dood en begraven? Werden de katholieke gebruiken als paepse stoutigheden bestreden of bestond er ook op dit gebied zo iets als ‘omgangsoecumene’? En tot slot: wat betekende het Sint-Janskerkhof?

Inschrijven

Dr. Henk Michielse is historicus en sociale wetenschapper. Hij werkte als hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 2000 actief voor het historisch genootschap Tussen Vecht en Eem. Hij was onder meer coördinator van het onderzoeksproject Katholiek en Protestant, dat in 2013 werd afgesloten met het boek:  Geuzen en papen – katholiek en protestant tussen Vecht en Eem 1550-1800 .

 

 

Literatuur (o.a.):

Henk Michielse, Jan Out, Gerrit Schutte (red.), ‘Geuzen en papen. Katholiek en protestant tussen Vecht en Eem 1550-1800’, Verloren Hilversum 2013, ISBN 978-90-8704-390-2

 

Coordinatie: Hans Roelofsen

Om u nieuwsgierig te maken stuurde Henk Michielse deze foto’s vast in.

Middeleeuwse sterfkamer

Laatste Oordeel Grote Kerk Naarden