Schubert’s Winterreise 

Wim Dooge

Donderdag 25 januari 2018  14:00 uur Tindal Villa, Nieuwe 's Gravelandseweg 21 te Bussum
Toegang € 6

Schubert heeft ons twee grote liederencycli nagelaten: ‘Die schöne Müllerin’ en ‘Winterreise’. Beide cycli zijn van één en dezelfde dichter, Wilhelm Müller. In de winter van 2017 hebben we ‘Die schöne Müllerin’ behandeld.

De ‘Winterreise’ voert de luisteraar mee door een ijzingwekkend koud en leeg winters landschap. De hoofdpersoon wordt alleen maar aangeduid als ‘Der Wanderer’. Hij laat in verschillende gedichten de luisteraar kennis maken met zijn diepste zielenroerselen, zijn verborgen angsten en zijn onbegrepen verlangens. Hiermee staat deze cyclus symbool voor  het Romantische denken, zoals dat in de eerste decennia van de negentiende eeuw furore maakt:  het verlangen (Sehnsucht), de hang naar het onbekende en het onbereikbare.

Wim Dooge zal de cyclus inleiden en daarna de gedichten toelichten, waarna wij  samen  vervolgens luisteren naar de prachtige manier waarop Schubert deze op muziek heeft getoonzet.

Inschrijven

Wim Dooge (1952) studeerde bedrijfseconomie en filosofie in Rotterdam, filosofie verder nog in Heidelberg en Amsterdam.  Werkzaam geweest in de uitgeverij-wereld, consultancy, belangenbehartiging en het hbo-onderwijs. Kerkelijk actief bij zowel de Remonstranten als de OSG. 

 

 

 

 

Coördinatie: Hans Roelofsen