Henk Michielse: Tres Culturas

verslag: Yolanthe van Heuvelen

Tijdens de zeer druk bezochte avond in de CCIV-2015-09-003gastvrije Doopsgezinde Kerk in Bussum nam Henk Michielse ons mee naar het oude Spanje van vóór de conquista en de Visi-goten tot het einde van de reconquista in 1492.

Tijdens de conquista vanaf 711 veroverden moslims Spanje en er ontstonden daar vele moslimrijken. Christenen en Joden weden in Moors Spanje ‘gedoogd’. Zij moesten bijvoorbeeld extra belasting (djizja) betalen. Velen trokken naar het noorden van Spanje of bekeerden zich tot de Islam.CCIV-2015-09-002

In de periode dat de moslims in middeleeuws Spanje heersten, was er sprake van ‘convivencia’: interactie en wederzijdse beïnvloeding tussen moslims, joden en christenen.

Tijdens de presentatie hoorden we prachtige gezangen van de drie monotheïstische godsdiensten Islam, Christendom en Jodendom. In hun muziek was te horen hoe zij wederzijds door elkaar beïnvloed waren. Ook zagen we afbeeldingen van bouwwerken waarop de beïnvloeding van elkaars bouwstijlen duidelijk zichtbaar was, zoals de Mozarabische bouwstijl in katholieke kerkgebouwen in Noord Spanje.

CCIV-2015-09-008Later werden de moslims teruggedrongen. Alleen het emiraat Granada hield lang stand. Moslims bleven daar heer en meester en hebben toen het prachtige Alhambra gebouwd.

Vanaf 1492 kwam Spanje weer volledig onder invloed van het Christendom. Moslims en Joden werden verdreven uit katholiek Spanje of bekeerden zich tot het Christendom. Zo kwam er een einde aan de convivencia, het samenleven van moslims, joden en christenen.CCIV-2015-09-018

Aan het eind van de lezing was er gelegenheid tot het stellen van vragen waarbij regelmatig een relatie met de actualiteit werd gelegd.

 

CCIV-2015-09-001

Yolanthe van Heuvelen leidt spreker in

CCIV-2015-09-024

Bin Kroon dankt Henk Michielse voor een inspirerende avond