U DOET NIETS, WANT U BENT GOD

ds. Dr. Stephan de Jong
dinsdagmiddag 15 maart 2016 14:00 uur Plaats: het Gemeentecentrum van de Lutherse kerk, Mecklenburglaan 50/52 te Bussum
   
Wat aan de orde komt
Het vriendinnetje van mijn dochter verongelukte. Veertien jaar nog maar. Domweg geschept door een auto. Elke dag zijn er duizenden van dit soort rampzalige gebeurtenissen. Duizenden keren per dag lijkt het verstandig om afscheid van God te nemen.Maar ik kan dat niet. Omdat ik zijn aanwezigheid ervaar. Ik kan niet om Hem heen.Hoe kan ik die rampen en God rijmen met elkaar? Sinds mijn nichtje van negentien overleed aan leukemie, ruim veertig jaar geleden, peins ik over deze vraag. Soms helpen bepaalde inzichten. Eén van die inzichten is dat ik wellicht de gedachte moet loslaten dat God handelt in deze wereld. Daarmee bedoel ik: ingrijpen en sturen. Maar wat doet God dan? Niets dus. Dat zou wel eens van het hoogste belang kunnen zijn. Juist door niets te doen zou God ertoe kunnen doen. God stel ik mij voor als een aanwezigheid, een ruimte waarin ik thuis kan zijn, vrijheid vind, waarheid ontdek, ook pijnlijke waarheid. Die gedachte wil ik uitwerken in deze lezing.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAStephan de Jong is predikant van de Protestantse Gemeente te Bussum, Spieghelkerk. Daarvoor was hij werkzaam in verschillende gemeentes en vijf jaar in Chili als docent aan een theologische opleiding. Er verschenen diverse theologische en filosofische publicaties van zijn hand en enkele verhalenbundels. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar.
   
Achtergrond literatuur / links Stephan de Jong, U doet niets want U bent God, Veertig zeer korte overpeinzingen, Uitgeverij Meinema, Zoetermeer, 2014
CCIV Contact Ellen en Ton Reijinga
pijl links  pijl rechts
Impressie van de avond