De kerstening van het Gooi en Ommelanden ca. 700-1000

Inleiding

In 718 versloeg de Frankische hofmeier  Karel Martel de Friese koning Radboud en werden onze streken veroverd door de katholieke Franken. Zij legden de mensen niet alleen hun heerschappij en samenlevingsorde op, maar vooral ook het Christendom: Frankisering en kerstening gingen hand in hand.

Wat was de geloofsbeleving van de mensen vóór de Franken kwamen en hoe hardnekkig waren de 'heidense' praktijken in het middeleeuwse katholicisme? Wie waren de geloofsverkondigers en hoe gingen zij te werk? Hoe verliep de kerstening van de zielen en wanneer was de zogeheten 'dieptekerstening' tussen Vecht en Eem voltooid? Niet alleen de mensen werden gekerstend, maar ook de tijd en de ruimte. Hoe ging dat in zijn werk en wat waren de resultaten?

Henk Michielse werkte als hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2000 is hij actief voor het historisch genootschap Tussen Vecht en Eem. Hij was onder meer hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift en coördinator van het onderzoeksproject Katholiek en Protestant, dat in 2013 werd afgesloten met het boek Geuzen en Papen – Katholiek en Protestant tussen Vecht en Eem 1550-1800 (400 pagina's, geïllustreerd, Uitgeverij Verloren). Voor al zijn werk op regionaal-historisch gebied kreeg hij de Ludenpenning 2016.

organisatie avond Bin Kroon Yolanthe van Heuvelen

  pijl links