dinsdag

7 februari 2017

20:00 uur

Verlosserkerk

Bussum

Kosten deelname € 6,00 ;  opgave vooraf aanbevolen (zie tabblad aanmelden) 

pijl linkspijl rechts

Is er nog plaats voor christelijke politiek?          

Arie Mastenbroek (CDA) en Marlène Potjer (VVD)

Arie Mastenbroek, fractievoorzitter CDA van de Gemeenteraad Gooise Meren, is in het dagelijks leven medewerker van het Korps Nationale Politie. Sedert 2011 was hij gemeenteraadslid te Muiden.

Arie Mastenbroek, fractievoorzitter CDA van de Gemeenteraad Gooise Meren, is in het dagelijks leven medewerker van het Korps Nationale Politie. Sedert 2011 was hij gemeenteraadslid te Muiden.

Marlene Potjer-Scholten is fractielid voor de VVD in de gemeenteraad Gooise Meren. Zij was fractievoorzitter in Bussum. Zij is werkzaam in het onderwijs als intern begeleider en als zelfstandig pedagoog. Daarnaast is zij Voorganger in de RK Kerk.

Toen de bisschoppen in 1955 hun mandement publiceerden, waarbij katholieken gehouden werden zich enkel aan katholieke organisaties, KVP, NKV, KRO, etc. te binden, reageerde de hervormde synode met “Christen zijn in de Nederlandse samenleving”, waarin gesteld werd dat ieders eigen verantwoordelijkheid als christen was, zijn idealen al of niet in een christelijke organisatie na te streven. Met het verdwijnen van de verzuiling was ook de binding weg, met als resultaat een zwevende kiezersmassa, die van het ene naar het andere uiterste zwalkt, al naar het gelang van de waan van de dag!?

Dat christenen bewuster kunnen kiezen tussen al of niet vanuit Bijbelse uitgangspunten onderbouwde politiek is natuurlijk winst. Ook dat christelijke politici niet meer pretenderen het patent op christelijke principes te hebben. Let wel, democratie en politieke partijen bestonden er niet in Bijbelse tijden. Christus zei dat zijn Rijk niet van deze wereld was en niet met geweld kon worden opgelegd.

Christelijke waarden, zoals sociale gelijkheid, solidariteit, rechtvaardigheid, zijn inmiddels zo verankerd in ons bestel, dat de vraag kan worden gesteld of Christelijke politiek nog onderscheidend kan zijn. Arie Mastenbroek, fractievoorzitter CDA en Marlène Potjer-Scholten, fractielid VVD in de gemeenteraad Gooise Meren zullen hun perspectief op de waarden in de politiek toelichten en met de deelnemers in gesprek gaan.

organisatie Henk Bruins Henk-Jan Rebel en Jan Willem Henfling