donderdag

23 maart 2017

20:00 uur

Majellakapel

Bussum

 

pijl linkspijl rechts

Veranderingen in de wereld van de uitvaart

Barbara Alma                     

2016-17_Alma2Sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw is er veel gaande in de wereld van de uitvaart. O.a. door een veranderende maatschappij, de intrede van de islam en een groot aantal doden door Aids ontstond er een nieuwe beweging in de uitvaartbranche.

Ontkerkelijking, een individualistische samenleving, multiculturele invloeden en emancipatie van homo’s en lesbiennes zorgden voor een ommekeer. De consument werd mondiger en het denken van de uitvaartondernemer moest verschuiven van ‘aanbod gericht’, naar ‘vraag gericht’.
Tegelijkertijd ontstond er door de ontkerkelijking behoefte aan persoonlijke aandacht en zingeving.

De traditionele ondernemingen hadden grote moeite om de omslag te maken. Er stonden vooral vrouwen op die het vak in gingen en zij startten kleinschalige ondernemingen. 

Het was en is nog steeds een interessante omslag die met veel vallen en opstaan gepaard gaat. Eeuwenlange tradities worden overhoop gegooid, het is best lastig om daarin te laveren.

Barbara Alma vertelt over de nieuwe wegen, de nieuwe rituelen en over oude rituelen die weer worden opgepoetst. In een nieuw jasje passen ze goed in deze veranderende maatschappij.

Barbara Alma is uitvaartbegeleider bij haar eigen bedrijf Alma Uitvaartzorg

organisatie Mileke Theunissen Tineke Polen