ds. Lennart Heuvelman & MET PENSEEL GESCHREVEN – bijbelverhalen in beeld

 

Datum:

dinsdagmiddagen 3 en 10 maart 2015

Tijd:

13.00-14.50 uur !!

Plaats:

Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan 15 te Naarden  (Route)
aanmelden2
 Kosten: € 12,00
Samenvatting: We lezen de verhalen in het Oude en het Nieuwe Testament, we proberen ons er een voorstelling van te maken door de verhalen met onze eigen ogen te bekijken. Maar we kijken altijd gekleurd, we nemen onze ervaringen, ons geloof en traditie altijd met ons mee. En de tijd en werkelijkheid waarin we leven uiteraard.Schilders deden dat in de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw ook. Wat zagen zij in de bijbelverhalen, wat wilden zij aan het doek toevertrouwen en wat wilden zij daarmee aan de kijker vertellen? We zullen een aantal verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament met elkaar lezen, proberen te ontdekken wat ons opvalt. En vervolgens schilderijen bekijken die honderden jaren geleden over díe verhalen zijn gemaakt. Wat zien we dan, lezen wij het verhaal op dezelfde manier als de schilder destijds, wat heeft hij ‘ervan gemaakt’? Zo zullen we proberen het eigene van het verhaal én van het schilderij op het spoor te komen.   Om bomen te sparen, wordt iedereen verzocht zelf een bijbel mee te nemen.
Literatuur:
Spreker: Heuvelman_Lennart ds. Lennart Heuvelman, predikant Protestantse Gemeente Naarden Klik hier voor meer details
Verslag: Aantal aanwezigen:
Op 3 maart: 11 (6 aanmeldingen aan de zaal)
Op 10 maart: 12 (2 extra aanmeldingen aan de zaal, 1 deelnemer was 2e keer afwezig)
Vanuit CCIV: 2 (Mileke en Yolanthe)De deelnemers kregen in totaal 10 grote afdrukken van schilderijen uitgereikt. Bij ieder schilderij werd uitgebreid stilgestaan bij mogelijke symboliek in deze schilderijen.

– De eerste bijeenkomst was gewijd aan schilderijen van Rembrandt van Rijn. Door de symboliek in zijn schilderijen gingen de deelnemers met andere ogen naar zijn werken kijken. Zo ontdekten we hoe Rembrandt als een schilder stelling nam ten opzichte van zijn omgeving, de politiek, de kerk.
– Voor de tweede bijeenkomst kregen de deelnemers als huiswerk mee het verhaal over David & Goliath (1 Samuel:17) en bespraken we het schilderij van Rembrandt hierover en de symboliek hierin.
Ook schilderijen van andere schilders kwamen ter sprake. Allereerst twee schilderijen over de kindermoord in Bethlehem van de schilder Cornelis Cornelisz. van Haarlem en Peter Paul Rubens. De deelnemers stonden uitgebreid stil bij de verschillen tussen deze schilderijen.
Daarna werd een ‘stripverhaal’ van Ludovico Mazzolino bestudeerd met in het midden Herodes die bevel gaf tot de kindermoord. De verschillen in de schilderkunst tussen dit werk dat dateert uit ca. 1500 en de werken van de latere schilders kwamen uitgebreid aan de orde.
Tot slot werden twee werken van Marinus van Reimerswaal besproken over de tollenaar Matteüs (Mattheüs 9:9). Deze schilder komt uit het verdronken dorp Reimerswaal. Het ene werk was op plankjes geschilderd en voor een groot deel verdwenen. Het andere werk was helemaal gaaf (mogelijk gerestaureerd?). Schilderijen van bijbelfragmenten in een middeleeuwse setting. In beide schilderijen waren opmerkelijk de handen en de karakteristieke hoofden.

Al met al twee heel interessante en geanimeerde bijeenkomsten waarbij de deelnemers als het ware de ‘schellen van de ogen vielen’.
Ds. Lennart Heuvelman kan nog geen toezeggingen doen voor volgend seizoen vanwege het aanstaande emeritaat van ds. Schouten en het verloop van zijn opvolging.

Yolanthe D. van Heuvelen-Wiegerinck