Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Identiteitspolitiek in Media, Kunst, Literatuur en Politiek

Sinds het racismedebat vanuit de Verenigde Staten overwaaide naar Nederland heeft Elma Drayer identiteitspolitiek in columns en discussies becommentarieerd. In haar lezing bespreekt Elma Drayer het fenomeen in de mediawereld, literatuur, kunst en politiek. ‘In het huidig racismedebat zie ik te veel dat me te weinig bevalt en ik zou niet weten waarom ik daar als witte vrouw beleefd over zou moeten zwijgen.’ Waarom slaat het debat zo aan? Wat is de rol van de sociale media? Door haar onverschrokken helderheid en humor weet ze de ernst van de problemen als geen ander over het voetlicht te brengen en aan te zetten tot nadenken.

Identiteitspolitiek is het bedrijven van politiek vanuit de sociale identiteit van een bepaalde groep en de door deze groep gedeelde ervaring van maatschappelijk onrecht. Het is een breed, vaak in kritische zin gehanteerd containerbegrip, waaronder bewegingen vallen die etnische achtergrond, seksuele gerichtheid, gender, regionale identiteit of religieuze identiteit voorop stellen. Dergelijke groepsidentiteiten worden tegenover de cultureel dominante groep in een maatschappij gesteld. [Wikipedia]

Elma Drayer (Drachten, 1957) schrijfster, columniste en redactrice studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Vrije Universiteit. Ze was redactrice bij Vrij Nederland en columniste van Trouw, waar ze behalve redacteur religie & filosofie ook columnist was en chef van het zaterdagkatern Letter&Geest. Sinds 2010 is Elma mediacolumnist bij Vrij Nederland en geeft sinds 2011de meerdaagse trainingen voor De Denkacademie. Vanaf 2015 is zij columniste bij De Volkskrant en interviewt schrijvers en denkers voor Filosofie Magazine en Letter & Geest, leidt debatten, geeft lezingen en treedt op in radiofora. boek Van haar hand verschenen boeken zoals Verwende Prinsesjes 2010 en ‘Witte schuld’ 2019 en in samenwerking met andere auteurs gemaakte essays o.a. Met of zonder God Over de (on)misnaarheid van religie (2006)

Meer lezen over Elma DrayerElma Drayer: ‘Ik ben een seculiere dominee’ – EO

Voor een interessante recensie van Witte Schuld KLIK HIER

Gegevens

Datum:
4 april
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Spreker

Elma Drayer

Locatie

Spieghelkerk
Nieuwe ´s Gravelandseweg 34
Bussum, 1405HM
Google Maps