Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Wegens verspreiding van het Corona virus is deze lezing uitgesteld naar het volgende seizoen.

Robots spreken al vele jaren tot de verbeelding; zij spelen al een belangrijke rol in veel industriële productieprocessen. Auto’s bijvoorbeeld worden voor een belangrijk deel door robots in elkaar gezet. De meeste mensen worden nog niet met dat soort robots in het dagelijks leven geconfronteerd. Dat zal in de toekomst veranderen, wanneer robots ook ingezet gaan worden in een meer sociale setting, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Dan praten we over humanoïde of androïde robots, die in veel opzichten op mensen lijken en zich als mensen gedragen. De ontwikkeling van dergelijke ‘sociale’ robots blijkt nog niet eenvoudig.

Misschien wel de grootste uitdaging ligt op het gebied van de ethiek. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat robots zich altijd op een ethisch verantwoorde wijze gedragen? Isaac Asimov, de sciencefiction auteur, hield zich al in 1950 serieus bezig met deze vraag. Hij introduceerde in zijn sciencefiction roman ‘I, robot’ drie wetten waar de robots zich ten allen tijde aan moeten houden (klik ?).

Maar hebben we voor ons zelf wel duidelijk wat onze eigen waarden en ethische normen zijn? Moeten we niet eerst duidelijkheid hebben  voordat we die programmeren in een robot?

Gerard van Oortmerssen (1945) is emeritus hoogleraar “evolutie van het internet” aan Tilburg University. Hij heeft diverse management functies vervuld in researchinstellingen op het gebied van wiskunde, computertechnologie en informatie- en communicatie technologie. Momenteel is hij gastonderzoeker aan de Universiteit van Leiden en voorzitter van het bestuur van het Patiëntenplatform Sarcomen.

Gegevens

Datum:
19 maart 2020
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€7
Evenement Categorie:

Spreker

Gerard van Oortmerssen

Locatie

Apostolisch Genootschap
Meulewiekenlaan 49 (hoek Beatrixplantsoen)
Bussum, 1402TC
Google Maps