Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Over leven, gezondheid en ethiek

Zijn er grenzen aan onze zorg ?

Bert Wiegman heeft een jarenlange ervaring als medisch specialist en is associate professor aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, locatie AMC.

Hij is kindercardioloog en houdt zich vooral bezig met kinderen die op jonge leeftijd hart- en vaatziekten ontwikkelen als gevolg van een genetische aandoening. Met veel plezier begeleidt hij jonge, enthousiaste promovendi. Ook maakte hij vele jaren deel uit van de Commissie Kinderarts, Ethiek en Recht en adviseerde hij  bij landelijke ethische vraagstukken. Tot 2011 was hij naast zijn directe geneeskundige taken ook medisch directeur van het AMC en daarna tot medio 2023 bestuursvoorzitter van het Apostolisch Genootschap.

Vanuit deze rijke ervaring zal hij ons deze avond meenemen in een aantal medisch-ethische kwesties, die heden ten dage een rol spelen in onze samenleving. Hij beschrijft zijn voordracht als volgt:

Nederland behoort tot de best ontwikkelde en georganiseerde landen ter wereld. We zijn relatief heel gezond en u heeft misschien in de krant gelezen dat men inschat dat nu geboren meisjes een zeer grote kans maken 100 jaar oud te worden. Het leven kent relatief weinig risico’s. Dat heeft ons een erg comfortabel leven bezorgd, maar het heeft ons ook krampachtig en bang gemaakt.

Tegenslagen zijn moeilijk te verwerken. Ziekte is niet meer iets vanzelfsprekend en wordt niet zomaar geaccepteerd. Patiënten stellen veel vertrouwen in hun arts en in de moderne geneeskunde. Sommigen zoveel, dat ze in alle onwetendheid en angst onmogelijke eisen stellen. Meer en meer mensen denken recht te hebben op gezondheid in plaats van recht te hebben op gezondheidszorg en menen dat hun arts echt alles kan, als deze maar zijn best doet.

Hoe zit dit werkelijk? Mag en kan elke behandeling? Dient het nieuwe knippen in DNA te worden voortgezet of een halt te worden toegeroepen? Zijn er grenzen aan de zorg? Qua ontwikkeling en verwachting niet of nauwelijks, ethisch en financieel gezien mogelijk wel. Is er zorg voor de zorg of voornamelijk zorg over de zorg?

Ik neem u graag mee in de revolutie van de evolutie. Boeiende ethische discussies zijn er over te voeren. Na een hopelijk pakkende voordracht, nodig ik u uit voor een interessante gedachtewisselingen.

 

Gegevens

Datum:
5 maart
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Spreker

Bert Wiegman

Locatie

Lutherse kerk
Mecklenburglaan 50-52
Bussum, 1404 BJ
Google Maps