dinsdag

22 november 2016

14:00 uur

Lutherse Kerk

Bussum

pijl linkspijl rechts

De invloed van het Boek Prediker op de Nederlandse cultuur

Drs.  Eric  Bor                       

2016-05_Bor “Zo zijn onze dagen onder de zon,” zegt Frits van Egters in “De Avonden” van Gerard Reve.

 “Doe wat je doen moet onder de hemel,” zingt Thé Lau in LEES HIER VERDER

Impressie van de middag

door Ellen Reijinga

Op dinsdagmiddag 22  november 2016 van 2 tot 4 sprak de heer Eric Bor (net gepensioneerd leraar Nederlands van Vitus en WdZ) over het bijbelboek Prediker. Over: alles is ijdelheid, lucht en leegte… Vele vertalingen werden naast elkaar gelegd van de oude Statenvertaling tot de Bijbel in gewone taal (2014). Alles wat aangekondigd was werd ook gebracht. Alles met een beamer in beeld gebracht op een scherm (Bekijk de presentatie en beluister de muziek opnieuw als u HIER CLICKT).

Schilderijen: ‘Vanitas’, een verwelkte bloem tussen de vele, Jeroen Bosch (de Hooiwagen en de Dood van een Vrek, voor alles is een tijd…, de vier seizoenen. Prachtige schilderijen vooral die van jongelui die bellen blazen…

Poëzie en proza: bijvoorbeeld Petrarca en Vondel. Bor las de tekst die op het scherm stond. Elk hoofdstuk van Prediker werd doorgenomen. Hij las fragmenten van o.a. Nescio en Reve (De Avonden).

Muziek: we hoorden o.a. muziek van The Birds (Turn, turn, …) en Ramses Shaffy (Zing, huil, bid, lach en bewonder…).

Tot slot een prachtig gedicht van Gerrit Komrij. Samenvattend: op indrukwekkende wijze werd aangetoond hoezeer prediker nog nadreunt in de Nederlandse cultuur.

organisatie middag Ellen Reijinga Tineke Polen

 
2016-05-presentatieicon

Click en Kijk (en luister) opnieuw

Click en kijk![/caption]