dinsdag

17 januari 2017

14:00 uur

Remonstrantse Gemeente

Bussum

 

pijl linkspijl rechts

Schubert’s  Schöne Müllerin 

Drs. Wim Dooge                 

Wim 3De cyclus “Die Schöne Müllerin” is de eerste liederencyclus van Franz Schubert (1797-1828) die hij heeft getoonzet op gedichten van de schrijver en dichter Wilhelm Müller (1794 – 1827). Deze cyclus is typerend voor de romantische tijdgeest: een jonge rondreizende molenaarsknecht volgt een beek, die hij toespreekt als een vriend. De beek voert hem naar een molen, waar hij verliefd wordt op de dochter van zijn nieuwe meester. Hij wordt echter zo jaloers op zijn aartsrivaal de jager, dat hij een hardvochtige hekel krijgt aan alles wat groen is. En tenslotte raakt hij zo vertwijfeld om zijn onbeantwoorde liefde voor de molenaarsdochter, dat hij zich verdrinkt in de beek, die de stervende molenaar een weemoedig slaaplied toezingt.

Wim Dooge zal de cyclus inleiden en daarna zullen we deze gedichten samen lezen en vervolgens luisteren naar de wijze waarop Schubert deze op muziek heeft gezet.

Verslag (tekst van Wim Dooge):
vanachter een tafel hield Wim Dooge op levendige wijze zijn betoog, waarbij hij o.a. inging op de het leven en het oeuvre van de dichter van deze cyclus, Wilhelm Müller, het ontstaan van deze gedichtencyclus en uiteraard op het leven van Schubert en zijn interpretatie en vertoning van deze gedichten, die uiteindelijk hebben geleid tot deze beroemde liederencyclus.Voor elke bezoeker was er een hand out uitgedeeld met de gedichtencyclus.

Na de pauze leidde Wim Dooge de gedichten in blokjes van 5 kort in waarna wij gezamenlijk naar de vertolking van Schuberts composities hebben geluisterd, daarbij werd per gedicht via de beamer een passend beeld getoond.

De spreker heeft gevraagd of er interesse was voor het behandelen van Schuberts cyclus Winterreise volgend jaar; daar bleek grote interesse voor te bestaan.

Wim Dooge (1952) studeerde bedrijfseconomie en filosofie in Rotterdam, filosofie verder nog in Heidelberg en Amsterdam.  Werkzaam geweest in de uitgeverij-wereld, consultancy, belangenbehartiging en het hbo-onderwijs. Kerkelijk actief bij zowel de Remonstranten als de OSG.

Voorproefje "Schöne Müllerin" op Youtube

en op wikipedia

organisatie avond Wim Dooge Jan Langendorff