donderdag

26 januari 2017

20:00 uur

Remonstrantse Gemeente

Bussum

 

pijl linkspijl rechts

Wil de ware Paulus opstaan?

Prof. dr. Peter-Ben Smit                                                                                                                                                                                

2016-09_P.B.SmitPaulus als "tweede" of zelfs "eerste stichter van het Christendom", als de ontdekker van menselijke vrijheid, als conservatief vrouwen- en homohater, als innovatief missionaris, als bron van anti-semitisme, of juist als door en door Joods denker, of precies pagaan filosoof, en ga zo maar door. Portretten van Paulus, onlangs aangevuld met populaire boeken van auteurs als Karen Armstrong en Fik Meijer. Wat geeft aanleiding tot deze verschillende beelden? Wanneer begon de strijd om de "echte Paulus"? Kun je nog wat met Paulus en zijn brieven als ze zo omstreden zijn?

Verslag van de avond (tekst van Wim Dooge)

vanachter een tafel hield prof. Smit op levendige wijze zijn betoog, waarbij hij o.a. inging op de waarde van de historische bronnen voor de Paulus interpretatie en regelmatig ook verwees naar de recente boeken over Paulus van Fik Meijer en Karen Armstrong. Aan elke bezoeker werd een hand-out uitgedeeld met de 6 fragmenten uit het Nieuwe Testament, waarin over de ‘bekering’ of ‘roeping’van Paulus wordt gesproken. Menigmaal verwees prof. Smit in zijn betoog naar deze citaten. Na de pauze werd er ruimschoots gebruik gemaakt van de gelegenheid om vragen te stellen, die de spreker uitgebreid behandelde.

Peter-Ben Smit is sinds 2011 hoogleraar oude katholieke kerkstructuur vanwege het Oud-Katholiek Seminarie aan de Universiteit Utrecht.  Daarnaast is hij Universitair Docent Nieuwe Testament aan de Vrije Universiteit Amsterdam en assisterend pastoor van de Oud-Katholieke Parochie Amsterdam. Hij  studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam en het Oud-Katholiek Seminarie in Utrecht.  Na zijn studie werkte hij o.a. in  Sheffield, Bern, de Filippijnen en New York. Smits promoveerde aan de Universiteit van Bern.      

organisatie avond Wim Dooge Yolanthe van Heuvelen