Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Door onvoorziene omstandigheden kan de lezing niet op 26 maart 2023 plaats vinden. Wij doen ons best om de lezing in het najaar van 2023 te programmeren

 

Wat is de echte prijs van producten als de impact op het milieu wordt meegerekend?

De échte prijs van producten en diensten berekenen is een manier om duurzaamheidsproblemen op te lossen. Niet alleen vervuilende bedrijven kunnen zo hun bedrijfsvoering verbeteren, duurzame bedrijven kunnen zo beter bewijzen dat zij goed op weg zijn. Dat is het idee achter True Price en Impact Institute waarvan dr. De Groot Ruiz een van de oprichters is. De prijs van een product in de supermarkt is pas de werkelijke prijs als het geen schade veroorzaakt aan mens of natuur of als er wordt betaald om die schade te herstellen.

Hoewel duurzaamheid en commercie verschillende doelen hebben, hoeven ze niet lijnrecht tegenover elkaar te staan. Als je als maatschappelijke onderneming je bijdrage wilt optimaliseren, moet je ook rekening houden met commerciële aspecten, want zonder inkomen kan  een ondernemer niet bestaan. Als kleine organisatie is je belangrijkste doel eigenlijk om te blijven bestaan, maar als je schaalbaar bent, moet je investeren en meer doen dan alleen overleven. Bedrijven die een ‘duurzaam jasje’ willen kopen alleen voort marketingdoeleinden, willen in feite’ greenwashen’ .

Waarom je gehele waardeketen onder de loep nemen, als je ook direct een marketingfolder met mooie groene plaatjes kunt maken? Als je weet dat je een goed product hebt, wil je er alles aan doen om te bewijzen dat dit zo is. En dat kan alleen door open en eerlijk te zijn.”

Dr. Adrian de Groot Ruiz studeerde natuur- en sociale wetenschappen aan het University College Utrecht en econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. Na een promotie aan de UvA werkte hij onder meer als universitair docent Finance aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar hij onderzoek deed op het gebied van gedragseconomie en duurzame financiën. De Groot Ruiz was een Global Shaper van het World Economic Forum, lid van de denktank Worldconnectors en is medeoprichter van het SDG Charter en de Impact Economy Foundation. Hij is directeur van Impact Institute, een sociale onderneming die organisaties helpt hun impact te meten, waarderen en verbeteren. Hij is ook medeoprichter van True Price, een organisatie met de missie dat elk product voor een ‘echte prijs’ verkocht wordt, zodat elke consument duurzame en betaalbare producten kan kopen. Hij stond drie keer bij de Duurzame 100 van Trouw en is lid van de Raad van Toezicht van de Universiteit Utrecht.

 

Gegevens

Datum:
26 maart 2023
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Spreker

Adrian de Groot Ruiz

Locatie

De Groene Afslag
Amersfoortse Straatweg 117
Laren, 1251AV
Google Maps