Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Hoe gaan we om met de natuur ?

In deze lezing gaat het over wonderen van ontwikkeling die zich in het openbaar voltrekken maar toch kans zien onopgemerkt te blijven. Afname van biodiversiteit, klimaatverandering, armoede, honger, gezondheidsproblemen: ze houden ons een spiegel voor. Hoe gaan we om met de natuur? We maken gebruik van haar, zónder haar te respecteren.

Nauwkeurige waarneming van het groeiproces bij planten levert een verrassende ontdekking op: je kunt zo ook kijken naar ontwikkelingen bij de mens én zijn plannen en initiatieven. De knoop blijkt daarbij een centraal gegeven te zijn en een metamorfose aan te kondigen. Metamorfose is de ultieme kunstgreep van het wezen om aan stilstand te ontkomen en ontwikkeling te bewerken.

Lees meer over Jan Diek van Mansvelt op zijn websiteJan Diek van Mansvelt | Biosoof  (KLIK hier). Daar kunt U ook een voordracht van hem uit 2022 bekijken.

Dr. Jan Diek van Mansvelt (1943) studeerde biologie in Amsterdam (UvA). Hij was van 1974 – 1985 directeur-docent op de Middelbare Landbouwschool “Warmonderhof” (nu deel van Aeres, Dronten). In 1981 werd hij bijzonder hoogleraar ‘Alternatieve methoden in de land en tuinbouw’ aan de toenmalige Landbouw Hogeschool Wageningen (nu WUR). Daar zet hij met zijn collegiale stafleden en vele studenten de biologische, agro-ecologische en biodynamische landbouw op de kaart. Daar gaat hij 1999 met vervroegd pensioen, ‘functie elders’, na gepromoveerd te zijn op adaptatieverschijnselen bij wintertarwe (Moskou, 1998). Gedurende zijn hele werkzame leven bekleedde hij voorzitterschappen en bestuurslidmaatschappen in nationale en internationale veld van biologische, ecologische en biodynamische landbouw. Daarnaast is hij auteur en spreker met als kernthema onze bewuste verhouding tot, en verantwoordelijkheid voor, de levende natuur: nabij en ver weg, nu en in de toekomst. In 2013 wordt hij geridderd tot officier in de orden van Oranje Nassau.  In 2020 verscheen zijn boek ‘Wonderen van Ontwikkeling’, waarvan in augustus 2022 de Engelse vertaling uitkwam in een uitgebreidere  versie.

 

 

Gegevens

Datum:
13 april 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Spreker

Jan Diek van Mansvelt

Locatie

Lutherse kerk
Mecklenburglaan 50-52
Bussum, 1404 BJ
Google Maps