Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

De lezing is een reis langs enkele grote namen in de ontwikkeling van de evolutietheorie onder het thema “catastrofe of aanpassing”. En is de catastrofetheorie ook van toepassing op de evolutie van de mens?

De evolutie van het leven wordt niet alleen gekenmerkt door stapsgewijze vooruitgang maar ook door catastrofes. De Fransman Georges Cuvier, de grondlegger van de moderne paleontologie, benadrukte in zijn “Discours sur les révolutions de la surface du globe” uit 1830 dat de aarde levensvormen heeft gekend die nu niet meer bestaan en door enorme catastrofes uitgestorven zijn. De organismen zelf zouden onveranderlijk zijn.

Deze visie paste bij het Bijbelse verhaal van de zondvloed. Cuvier kwam in conflict met zijn collega Jean-Baptiste de Lamarck die stelde dat soorten wel veranderen, doordat ze zich aanpassen aan het milieu en die aanpassingen doorgeven aan hun nakomelingen. Darwin formuleerde in 1859 de moderne versie van de evolutietheorie door natuurlijke selectie.

Door het succes van het Darwinisme lijkt de catastrofetheorie van Cuvier nu vergeten, maar paleontologen als S.J. Gould hebben elementen daarvan overgenomen en geïncorporeerd in het concept “gepunctueerde equilibria”.

Prof. dr. Nico M. van Straalen (1951) is emeritus-hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij onderwijs gaf aan studenten biologie en biomedische wetenschappen en wetenschappelijk onderzoek deed in de ecologie en evolutiebiologie. Hij weet ingewikkelde materie toegankelijk te maken en heeft tot doel de wetenschap dichter bij de mensen te brengen. Hij is ook auteur van diverse boeken, o.a. van het boek Evolueren wij nog?

Een interview over het thema `Evolueren Mensen Nog ?’ kunt U   HIER  aanklikken. 

In het Gooi is hij bekend door zijn wekelijkse columns in De Gooi en Eemlander.  Die kunt U nalezen op zijn website  Home – Nico van Straalen (CLICK)  Recent schreef hij ook een column over Ukraïne.

 

Gegevens

Datum:
22 maart 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€7
Evenement Categorie:

Spreker

Nico van Straalen

Locatie

Doopsgezinde kerk
Wladimirlaan 10
Bussum,
Google Maps