Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Moderne kosmologie en de (on)mogelijkheid van de scheppingsidee.

met een muzikaal intermezzo van Daria van den Berken

In 2015 won Wil van den Bercken de Theologie Publicatieprijs met “Geloven tegen beter weten in’, een boek over geloof en wetenschap. Inmiddels is zijn nieuwe boek over kosmologie en religie in februari 2020 verschenen. Van den Bercken heeft een diepe fascinatie voor de wetenschap van het heelal en aanvaardt alle resultaten van de natuurwetenschap.

“Geloven speelt zich echter af in een andere dimensie maar veel natuurwetenschappers lijken zich daarvan niet of nauwelijks bewust. Mijn geloof komt voort uit ongeloof in de zinloosheid: ik weiger me neer te leggen bij het idee dat de wereld en de mensheid een volstrekt doelloos bestaan leiden. Alles zou zinloos zijn, zeggen nogal wat natuurwetenschappers. Fundamentele ervaringen wijzen er juist op dat de mens meer is dan een brok doelloze materie.” Wij zijn niet het product van onszelf, maar hebben ons bestaan ontvangen.   De wereld, de natuur, je ouders – die zijn ook niet uit zichzelf ontstaan.

In de lezing zal worden besproken of de alternatieven voor de scheppingsgedachte die kosmologen hebben ontwikkeld aannemelijk en filosofisch redelijk zijn

Dr. W.P. van den Bercken (1946) werkte als docent Russische geschiedenis aan de  Universiteit Utrecht (1976-2006) en was bijzonder hoogleraar Russisch Christendom aan de Theologische Fakulteit Nijmegen (1993-2011). Hij publiceerde o.a. Ideology and Atheism in the Soviet Union (1988), Christian Thinking and the End of Communism (1992), De mythe van het Oosten (1998), Christian Fiction and Religious Realism in the Novels od Dostoevsky (2011), ), Geloven tegen beter weten in (2015), Uit sterrenstof gemaakt (2020).

Uit sterrenstof gemaakt; moderne kosmologie en het religieuze wereldbeeld.

Wil van den Bercken       KokBoekencentrum, 128 blz.,       16,99.

Een boekrecensie door Sjoerd Mulder staat in Trouw van 12 februari 2020. U kunt die HIER aanklikken.

Gegevens

Datum:
1 februari 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€7
Evenement Categorie:

Spreker

Wil van den Bercken

Locatie

Majellakapel
Iepenlaan 26
Bussum,
Google Maps