Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Voor toegang is een corona toegangsbewijs noodzakelijk, bijv  als QR-code op de Corona Check App, op papier of het gele boekje.

Tijdens deze lezing zal Jelle van Baardewijk met name de filosofische en religieuze aspecten van de vrije markteconomie bespreken. In zijn lezing zal hij ingaan op de geschiedenis van de economie en vooral ook op de ideeën die in de loop der tijd over de economie zijn verwoord. Daarbij grijpt hij terug op Aristoteles, Marx, Weber en Keynes.

Deelvragen van zijn lezing: In welke zin is het kapitalisme verbonden met het protestantisme?

Waarom denken we bij economie direct over ‘de feiten’ terwijl er toch duidelijk ideologische aspecten in de economie schuilgaan? Waarom dit onvermogen?

Is het mogelijk een kapitalisme met een menselijk gezicht te behouden en is het zinvol in dit verband van een Rijnlandse economie te spreken? Dit en meer over de welhaast goddelijke status van geld, marktomvang en innovatie.

Een avond filosoferen over economie.

Een impressie van het boek ‘Het goede leven & de vrije markt, een cultuurfilosofische analyse’ van Ad Verbrugge, universitair hoofddocent filosofie; Govert Buijs, docent politieke filosofie en levensbeschouwing en Jelle van Baardewijk, onderzoeker, allen verbonden aan de VU. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0958 9.

kunt U vinden via onderstaande link:

https://www.socialevraagstukken.nl/baant-de-vrije-markt-de-weg-naar-het-goede-leven/

Indien U nu al kennis wilt maken met de spreker dan  kunt U kijken naar diverse video’s op internet, bijvoorbeeld

Waarom is geld steeds belangrijker geworden  ?

Dr. Jelle van Baardewijk studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en Berlijn. Naast zijn werk als lector aan de hogeschool is hij als filosoof verbonden aan de faculteit sociale wetenschappen van de VU. Hij promoveerde op een onderzoek naar de morele houding van bedrijfskundestudenten. Hij spreekt en schrijft regelmatig over economie, onderwijs en maatschappij in de media. Samen met filosoof Ad Verbrugge redigeerde hij de bundels  Waartoe is de universiteit op aarde? (2014) en Onderwijs in tijden van digitalisering (2017). Tevens is hij co-auteur van het boek ‘Het Goede Leven en de Vrije Markt’ dat als eindexamenboek filosofie wordt gebruikt van 2019 tot 2022 op het vwo. Met dat boek won hij tevens de Socrates Wisselbeker voor beste publieksboek filosofie 2018.

Gegevens

Datum:
14 oktober 2021
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€7
Evenement Categorie:

Spreker

Dr. Jelle van Baardewijk

Locatie

Remonstrantse kerk
Koningslaan 2b
Bussum, Nederland
Google Maps