Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

De gescheiden wegen van het jodendom en christendom

In het jaar 70 n.Chr. verwoestten de Romeinen de joodse tempel in Jeruzalem. Daarmee kwam een einde aan een periode waarin het jodendom gekenmerkt was geweest door een enorme pluriformiteit, die we goed kennen uit de Dode-Zee-rollen. Sadduceeën, farizeeën, essenen, aanhangers van de “vierde filosofie’ en volgelingen van Jezus hadden allemaal een andere visie op de juiste levenswijze. In de loop van de tweede en derde eeuw zouden uit het tempeljodendom twee nieuwe godsdiensten ontstaan: het christendom en het rabbijns jodendom; ze bestaan nog altijd. Maar door het tempeljodendom te presenteren als opstapje naar iets wat later belangrijker werd, blijft onduidelijk waarom er twee religies uit voort kwamen. Wie wil weten waarom joden en christenen gescheiden wegen zijn gegaan, zal zich moeten verdiepen in de periode vóór 70.

Historicus Jona Lendering (1964) studeerde in Leiden en heeft sinds de jaren negentig in allerlei vormen geprobeerd de resultaten van oudheidkundig onderzoek over te dragen aan het grote publiek: als auteur van diverse boeken, zoals Israël verdeeld, als blogger (MainzerBeobachter.com), als webmaster (Livius.org), als reisleider, als journalist en als docent (Livius.nl). Hij is tevens bestuurslid van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en – communicatie Nederland.

 

Naschrift:  De PowerPoint presentatie en  pdf van het boek Israël verdeeld  kunt U aanvragen bij de secretaris  Hans Roelofsen:      roelofsen,hans@gmail.com

 

 

 

Gegevens

Datum:
30 september 2021
Tijd:
20:00
Kosten:
€7
Evenement Categorie:

Spreker

Jona Lendering

Locatie

Mariakerk – De Sloep
Brinklaan 42
Bussum, 1404EX
Google Maps