Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

“Mensen zien, horen, aanvoelen en kennen zijn waarden die overeind moeten blijven in de helaas vermarkte zorg. Vandaar dat ik veel opschrijf en weer doorgeef in mijn boeken en kalenders.
Een dementievriendelijke samenleving is mooi, een samenleving die luistert naar mensen met dementie nog mooier…”

Deze middag maken we nader kennis met meneer en mevrouw Alzheimer.
We zien de wijdverbreide angst voor “D!” onder ogen en wellicht krijgen we een genuanceerder beeld van dementie en van mensen met deze ziekte.
Enkele vragen die zeker aan de orde komen:
Hoe heilig is de eigen regie van het leven?
Hoe houden we als familie en vrienden contact met meneer en mevrouw Alzheimer?
Betekent dementie voor alle betrokkenen uitsluitend verlies?
Maar ook uw vragen en ervaringen zijn bijzonder welkom!

Jacomette de Blois (Bussum 1958) studeerde theologie en deed tijdens haar studie veel ervaring op in de crisisopvang en psychiatrie. Ze werkte 7 jaar als pastor in Utrecht en als docent levensbeschouwing aan een opleiding voor verzorgenden. In 1992 maakte zij de overstap naar het oude mensen pastoraat. In en naast haar werk als geestelijk verzorger, geeft zij o.a. cursussen ‘levensverhaal schrijven’, ‘omgaan met oorlogsproblematiek’ en “mantelshows” voor mantelzorgers. Zij begeleidt stervenden en leidt uitvaarten. Zij schreef diverse boeken en schrijft regelmatig in onder meer Open Deur en het Friesch Dagblad. Recent intervieuwde FD Jacomette de Blois. Lees dat interview HIER.

Boeken van Jacomette de Blois:

Oktober 2018 verscheen: Iedere dag komt het voorbij: Ouder worden met de oorlog. Uitgeverij Abdij van Berne, 160 pp, ISBN: 9789089722829 Prijs: € 16,90.

“Bij veel ouderen komt de Tweede Wereldoorlog nog iedere dag voorbij. Al luisterend naar de verhalen heeft Jacomette de Blois hun oorlogsherinneringen verzameld en beschreven.
De impact van deze ervaringen op de levensloop van oude mensen en hun familie is groot.
Hoe luister je, wanneer stel je vragen of zwijg je als er ook pijnlijke herinneringen boven komen?”
Rabbijn Awraham Soetendorp schreef in het voorwoord onder meer: “Het is de grote verdienste van Jacomette de Blois dat zij in lange behoedzame jaren soms flarden van gesprekken heeft opgevangen  die er toe doen en blijven doen. Zij heeft daarmee niet alleen het noodzakelijke onderwijs in mededogen verrijkt. Zij heeft de in breekbaarheid zo krachtige mensen in hun waardigheid laten zien.
De kinderen van toen, nu oud en broos , leren de kinderen van nu om niet weg te kijken, en te bouwen aan een fatsoenlijke samenleving waar niemand wordt vernederd. Ik ben er van overtuigd dat dit boek ingang moet vinden op scholen.”

Eerder verschenen:

  • De Achteruitkijkspiegel, Levensverhalen van mensen in een verpleeghuis.
  • Al mijn dromen staan in de Bijbel, verrassende gesprekken in een verpleeghuis.
  • Iedere dag komt het voorbij. Ouder worden met de oorlog (komt in het najaar van 2018 uit bij Berne Media)
  • 2 ‘Dagkalenders’ met 366 wijsheden van ouderen: Leven bij de dag.
  • Alle tijd.

Gegevens

Datum:
21 maart 2019
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€6

Spreker

Jacomette de Blois

Locatie

Lutherse kerk
Mecklenburglaan 50-52
Bussum, 1404 BJ
Google Maps