Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Dr.Margot Brouwer: Spinoza’s Multiversum

Een verhaal over Wetenschap, Filosofie en Zingeving

Kun je als sterrenkundige nog in God geloven, en zo ja, hoe? Dr. Margot Brouwer groeide op in een gelovig gezin, maar werd aan de universiteit geconfronteerd met een heel ander wereldbeeld: een leeg, onbarmhartig universum waarin voor God geen plaats lijkt. Nu neemt Margot ons mee in de levenslange worsteling met existentiële vragen. Wat betekent de kennis dat wij uit sterrenstof bestaan voor ons? Hoe ga je om met je eigen nietigheid? Kun je je nog geborgen voelen in een oneindig heelal?

Margot was niet de eerste die hierover diep heeft nagedacht. De filosoof Baruch de Spinoza, geestelijke vader van de Verlichting, werkte vierhonderd jaar geleden al uit hoe wij verbinding, zin, en zelfs geluk kunnen vinden in onze eenheid met een eindeloos multiversum dat hij ‘God’ durfde te noemen. Vooral in onze tijd kan deze driehoeks-verhouding tussen wetenschap, filosofie en zingeving onze blik verwijden van de waanzin van alledag naar de peilloze diepten van ruimte en tijd, en uiteindelijk naar wie wij werkelijk zijn.

Dr. Margot Brouwer studeerde Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam, en rondde daar als eerste student de master ‘Gravitation and Astroparticle Physics’ af. Vervolgens promoveerde Margot aan de Universiteit Leiden op het onderwerp van donkere materie en alternatieve zwaartekracht, en werkte als sterrenkundig onderzoeker aan de Universiteiten van Amsterdam en Groningen. Ze is  co-auteur en co-editor van het boek
‘Powers of Two: The Information Universe’ 
 met o.a.bijdragen van Spinozaprijswinnaars Erik Verlinde, Amina Helmi, Heino Falcke, en een voorwoord van Robbert Dijkgraaf!. Op dit moment schrijft Margot een boek over de combinatie van natuurwetenschap en zingeving door middel van Spinoza’s filosofie

Kijk ook eens op de website  Margot Brouwer – Schrijver en spreker over wetenschap, filosofie en zingeving

Daar vindt je ook informatie over haar boeken en diverse potcasts

In Spinoza’s visie, van God als eenheid van alles wat er bestaat, vond ik eindelijk de sleutel die mijn kennis over het Universum kon vertalen in antwoorden op mijn grootste existentiële vragen. Deze sleutel opende niet alleen de deur van de wetenschap naar de filosofie, maar ook die naar de mystiek: het spirituele besef dat alles uit één goddelijk geheel bestaat en dat ikzelf daar onlosmakelijk deel van uit maak. Deze pantheïstische visie is terug te vinden in spirituele stromingen als de Advaita (non-dualiteit), het Taoisme, het Sufisme en Christelijke mystiek. Vele filosofen en kunstenaars (Goethe, Beethoven, Thoreau, Alan Watts) werden erdoor geïnspireerd, maar ook wetenschappers als Giordano Bruno, Nicola Tesla, Carl Gustav Jung, Albert Einstein en Carl Sagan.

Baruch Spinoza: “Uit de noodwendigheid van de goddelijke aard moeten oneindig veel dingen op oneindig veel wijzen voortvloeien, dat is, al wat een oneindig verstand kan omvatten.” Albert Einstein:  “Ik geloof in de God van Spinoza, die zichzelf openbaart in de wetmatige harmonie van het heelal, en niet in een God die zich bemoeit met het lot en de handelingen van mensen.”

Gegevens

Datum:
10 oktober 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Spreker

Margot Brouwer
Website:
https://www.margotbrouwer.nl/

Locatie

Apostolisch Genootschap
Meulewiekenlaan 49 (hoek Beatrixplantsoen)
Bussum, 1402TC
Google Maps