Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

“Houd eens op met die nadruk op gezonde voeding, stimuleer mensen eerst maar eens om gezellig en lekker te gaan eten”

Dat was het onverbloemde advies van Michiel Korthals, emeritus hoogleraar ethiek aan de Landbouw Universiteit, aan het Voedingscentrum tijdens zijn voordracht voor CCIV op 20 november 2019.  CCIV was deze avond te gast bij “Taste Before You Waste” in het Jan Ligthartcentrum aan de Brinklaan te Bussum. Soupurbe en Taste Before You Waste zijn initiatieven van de Stichting de Olmen in Bussum. Voorafgaand aan de lezing werd dit advies van Korthals in praktijk gebracht in de vorm van een gezamenlijke, gezellige en smakelijke maaltijd met voedsel dat een van de plaatselijke supermarkten en een bakker beschikbaar stelden, omdat ze het anders op 21 november zouden moeten weggooien. Lees het verslag van de avond hier verder

Inleiding

In deze lezing en uitgebreider in zijn laatste boek “Goed Eten” betoogt Michiel Korthals dat voeding en landbouw het menselijk bestaan betekenis geven. Zonder eten geen verbeelding. Maar het zit niet mee, want het huidige voeding en landbouw regime ontneemt de burger via high tech food, junkfood en gemaksvoeding mogelijkheden om zelf te koken en met vrienden, boeren en buurtgenoten verantwoord aan de gang te gaan. De kloof tussen productie en consumptie werkt vervreemdend op consumenten en boeren. De dominante opvatting stelt dat gemaksvoeding de zorg voor het eten vervangt en dat de productie en kwantiteit centraal staan in de moderne landbouw. Voeding is meer dan je maag vullen, en vervreemding is een aanslag op de kwaliteit van leven. Consumenten zullen daarom meer aandacht moeten besteden aan voedselvaardigheden, en boeren meer aan boerenvaardigheden. Consumenten ontwikkelen voedselvaardigheden door bij het voorbereiden, koken, organiseren en eten van een maaltijd na te gaan wat lekker is, goed voor de natuur en medemens en ook nog eens gezond. Voedselvaardigheden moeten onderhouden worden; dus iedere dag je eten uitbesteden aan kant-en-klaar maaltijden is geen optie. Boerenvaardigheden kun je ontwikkelen door dieren, planten en je klanten respectvol te behandelen. Al deze vaardigheden maken het leven waardevol.

Michiel Korthals (1949), is hoogleraar Filosofie aan de University of Gastronomic Sciences (Pollenzo, Italie) en emeritus hoogleraar Filosofie, Wageningen Universiteit. Hij hield zich uitvoerig bezig met voedselproductie en consumptie in zijn boeken Voor het eten (2004) en recentelijk Goed Eten, Filosofie van Landbouw en Voeding (uitg. Van Tilt). Daarnaast beheert hij 11 hectare graan en aardappelakkers. Ook assisteert hij boeren in ontwikkelingslanden met natuurinclusieve landbouw.

Voorafgaand aan de lezing van Professor Korthals kunt u vanaf 18.00 uur genieten van een maaltijd vers bereid met groenten uit de Olmentuin (gelegen achter de Koepelkerk) Ook zal er gekookt worden met ingrediënten gered door “Taste Before You Waste”.
Taste Before You Waste heeft als missie voedselverspilling te verminderen door kennis te delen over hoe je verantwoord en afvalvrij kan consumeren. De deelnemers creëren een gastvrije gemeenschap van fijnproevers. Op basis van door donatie en eigen productie verkregen groenten en andere voedingsmiddelen, organiseren zij evenementen variërend van de Doorgeefmarkt iedere zondagmiddag in de Olmentuin Bussum, educatieve (kook)workshops, presentaties en caterings. Ook doneren ze voedsel aan verschillende andere initiatieven, zoals Soupurbe en Schuif Aan Tafel. Hierdoor laten ze zien dat voedsel dat in de handel en door supermarkten helaas als afval wordt beschouwd, nog steeds heerlijk en waardevol is.

Soupurbe en Taste Before You Waste zijn initiatieven van Stichting in de Olmen en van Lisa Schonewille. Iedere donderdag en nu dus ook op dinsdag koken vrijwilligers voor elkaar en de welkome bezoekers een maaltijd. Altijd bent u welkom op de donderdag, maar voor deze keer ook op dinsdag.
Om verspilling en teleurstellingen te voorkomen, dit maal gaarne aanmelden voor de maaltijd via een e-mail aan lisa@indeolmen.nl    

Gegevens

Datum:
20 november 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€6

Spreker

Michiel Korthals

Locatie

Jan Ligthartcentrum
Brinklaan 36a
Bussum,
Google Maps