Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are not yet available

Kort verslag

Herman Wesselink in actie

Herman Wesselink nam ons aan de hand van zijn classificatie in termen van labels  A (zeer hoog), B (hoog),  C (gemiddeld), D (beperkt) mee langs de geschiedenis van kerkgebouwen in Nederland, hun interne  en externe architectuur en de context. Daarbij kwam ook herbestemming aan de orde:  zo mogelijk met een (gedeeltelijk) behoud van hun maatschappelijke betekenis en cultuurhistorische waarden.

Na de pauze maakten we aan de hand van foto’s een rondtoer langs diverse Bussumse kerkgebouwen, waarvan een aantal `buiten gebruik’ zijn gesteld. Binnenkort gebeurt dit met de Verlosserkerk, waar  de lezing plaatsvond.

Veel interesse gegevens zijn terug te vinden op de website van Herman Wesselink:  www.hermanwesselink.nl

Zijn interessante proefschrift kunt U   hier  vinden.

 

De aankondiging:      Wat te doen als een kerkgebouw overbodig wordt ?

Ondanks de centrale plaats in het landschap, worden kerkgebouwen sinds de tweede helft van de twintigste eeuw steeds minder voor hun oorspronkelijke doel gebruikt. Mensen houden zich tegenwoordig op allerlei manieren met zingeving bezig en tegelijkertijd neemt de institutionele verbondenheid af. Met de doorgaande leegloop van kerken is er een grote noodzaak om actie te ondernemen. Door de overheid is onlangs het beleidsprogramma Kerkenvisie gelanceerd, vooral bedoeld voor gemeenten die met herbestemming van religieuze gebouwen tobben.

Verlosserkerk; Bronvermelding : M.M.Minderhoud

Er leven daarbij veel praktische vragen:

  • hoe kunnen kerkgebouwen opnieuw worden bestemd of op andere manieren gebruikt?
  • Hoe kan dit nieuwe gebruik worden gecombineerd met de behoeften van de religieuze gemeenschappen?
  • En hoe kan het kerkgebouw worden onderhouden en gefinancierd?

Naast deze praktische kwesties, zijn er ook veel culturele vragen die door het religieuze erfgoed worden opgeworpen. We zitten niet alleen midden in de meest dramatische verandering in kerkgang sinds de Reformatie, maar ook in een transformatie van het bewustzijn over onze verhouding tot de materiële en culturele erfenis van het christendom – zoals belichaamd door kerken. Kerkgebouwen worden niet alleen op andere manieren gebruikt, maar krijgen ook voor buitenkerkelijken nieuwe betekenis.

       

Deze avond vindt plaats in de Verlosserkerk, die aan het eind van dit jaar buiteen gebruik gesteld wordt. De wijkgemeente gaat nu verder in de Wilhelminakerk. Het onderwerp is daarmee zeer actueel. Hoewel de spreker het onderwerp algemeen gaat behandelen, kunnen we hem natuurlijk toch de vraag stellen: welke scenario’s ziet U voor dit kerkgebouw ? Een ander Bussum’s voorbeeld is de Vredekerk, die in 2005 werd omgebouwd tot appartementen.

Dr. Herman Wesselink (1978) behaalde een master erfgoedstudies in 2008 aan de VU en was sindsdien verbonden als archief medewerker aan het historisch documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme 1800 tot heden. Hij promoveerde in 2018 aan de VU met het proefschrift: Een sterke toren in het midden der stad. Verleden, heden en toekomst van bedreigde Nederlandse kerkgebouwen. 

Verdere informatie over de architectuurhistoricus Herman Wesselink  en zijn werk vindt U op zijn interessante website  www.hermanwesselink.nl/

Gegevens

Datum:
26 november 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€7
Evenement Categorie:

Spreker

Dr. Herman Wesselink

Locatie

Verlosserkerk
H.A. Lorentzweg 59
Bussum, Nederland
Google Maps