DE BETEKENIS VAN DE BIJBEL VANDAAG

Prof. dr. ds. Nico den Bok
donderdagmiddagen 15 en 29 oktober 2015 14.00-16.00 uur Plaats: de Witte kerk, Koningin Wilhelminalaan 15 te Naarden
  Entree: € 12:00.
Wat aan de orde komt
In de laatste jaren, met name na de tweede intifada en na ‘9/11’, zijn veel westerse christenen kritischer op het Oude Testament geworden. Religieus terrorisme kan zich immers beroepen op verhalen waarin God opdracht geeft tot heilige oorlogen en genocide. Moest Saul niet alle Amelekieten uitroeien, en moest niet Jozua de volken die al in Kanaän woonden verdrijven? Velen trokken zich in reactie terug op het Nieuwe Testament. Jezus leert om je naasten en zelfs je vijanden lief te hebben! Maar wat is het Nieuwe Testament zonder het Oude? Wordt dat niet een lief verhaal over een al te vriendelijke God?In deze situatie komen twee vragen op. Waarom is het goed om met de kerk ‘van alle tijden en plaatsen’ vast te houden aan het Oude Testament als onopgeefbaar onderdeel van de bijbel? En: wat is dan het nieuwe van het Nieuwe Testament? Aan de vooravond van Hervormingsdag zullen we in twee avonden over de betekenis van de bijbel proberen op deze vragen te antwoorden, met een inleiding en discussie.Op 15 oktober staat de waarde van het Oude Testament centraal en op 29 oktober het eigene van het Nieuwe Testament.LEES HIER DE VOLLEDIGE INLEIDING van AVOND 1 en AVOND 2
bok nico denNico den Bok, predikant van de Verlosserkerk in Bussum en hoogleraar systematische theologie in Leuven.
Achtergrond literatuur / links
  • R. Bos: Wij hebben gehoord dat God met u is. Preken vanuit het Oude Testament, Boekencentrum 2011
  • S.Janse, G.G. de Kruyf: De tegenstem van Jezus. Over geweld in het Nieuwe Testament, Boekencentrum: Zoetermeer 2013
  • P. Sloterdijk: Gottes Eifer. Vom Kampf der drei Monotheisten, Verlag der Weltreligionen 2007 (helaas niet in Ned. vertaling)
  • W. Dekker: Marginaal en missionair. Theologie voor een krimpende kerk, Boekencentrum 2011, hfst
CCIV Contact Yolanthe D. van Heuvelen-Wiegerinck
Impressie van de avond Tijdens de 1e bijeenkomst stond de waarde van het Oude Testament centraal. Ter sprake kwamen denkbeelden over de betekenis van het OT van de manicheeërs, van Augustinus en van Paulus.

De belangrijkste gedachte tijdens de eerste lezing was dat ook ná Christus mensen en volken naar Christus bewegen. Gelovigen beginnen een weg zoals Israël een weg begonnen is, een traject met verschillende stadia. Het Oude Testament blijft daarvoor de voornaamste gids. Het is een levensboek voor alle volken. Het Nieuwe Testament is geen vervolg op het Oude, maar de vervulling ervan die tegelijk zijn herneming is.

In de tweede lezing ging over het nieuwe van het Nieuwe Testament. Ter sprake kwamen vier visies op de verhouding OT en NT. Het nieuwe is de persoon van Jezus Christus. Vóór Christus wijzen mensen met vallen en opstaan naar hem, maar ná Christus doen mensen dat ook.

In het Oude Testament worden twee lijnen zichtbaar: de ene lijn gaat door de tijd van boven naar beneden, het is de lijn van Gods komst, terwijl de andere lijn door de tijd van beneden naar boven loopt met de vraag hoe mensen tot hun bestemming komen. In het Nieuwe Testament komen deze twee lijnen samen in één persoon.

Tot slot ging ds. Den Bok in op het gericht, voor en na Christus en op onze eigen kerkelijke situatie.

Impressie van de avond