Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Broedplaats voor Kunstenaars, Wetenschappers en Wereldverbeteraars

De salons van Rahel Varnehagen en de familie Mendelssohn in Berlijn waren het trefpunt voor wetenschappers zoals Alexander en Wilhelm von Humboldt en kunstenaars als Goethe en Heine. Fanny, Felix, Paul en Rebecca Mendelssohn schitterden tijdens de ‘ onntagmusiken’, met geregeld ook nieuwe composities.

Heinrich Heine en Alexander von  waren ook prominente gasten in de Parijse salons, waar Madame Stael, een door Bonaparte zeer gevreesd,  salonnière was. Politieke figuren zoals Alphonse Lamartine en Abbé de Lammenais en  kunstenaars als Victor Hugo en Fréderick Chopin bezochten de salons.

In Sint Petersburg was het culturele leven geënt op dat van Berlijn en Parijs. Anton – en Nicolai Rubinstein, de stichters van de conservatoria van Petersburg en Moskou, waren kosmopolieten. De slavofielen kwamen in de salons van Mili Balakirev en Dimitrofan Beljajev.

In deze strijd tussen nationalisten en wereldburgers spelen ook schrijvers als Turgenev, die veel in Parijs verbleef en een relatie had met de sopraan Pauline Viardot, een belangrijke rol. De literatuurcriticus Vissarion Belinski vond dat de Russische literatuur vooral de ruwe werkelijkheid moest beschrijven. Vanwege zijn kritiek op de lijfeigenschap werd hij verwijderd van de universiteit.

De salons waren een geduchte factor in de sociale ontwikkelingen van de 19de eeuw. Deze wijd lopende lezing van twee maal een uur wordt doorspekt met muzikale voorbeelden.

Hans Roelofsen (1950) koos als 19 jarige voor het conservatorium in Groningen en vervolgde zijn studie in Amsterdam, waar hij cum laude afstudeerde. Naast zijn solistische- en kamermuzikale optredens werkte hij 25 jaar in het Nederlands Philharmonisch Orkest en meer dan 30 jaar als docent aan verschillende conservatoria. Hij is nog steeds actief als solist en geeft master classes o.a. in de V.S. Beijing en Brazilië. Sinds 1987 organiseert hij de maandelijks concerten in de Tindalvilla in Bussum.

 

Gegevens

Datum:
29 januari 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€6

Spreker

Hans Roelofsen

Locatie

Tindall Villa
Nieuwe ´s Gravelandseweg 21
Bussum,
Google Maps