Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Nabil Sahhar (L, Stichting Vrede voor Palestina) ) en Hanna Luden (R, directeur CIDI), beiden afkomstig uit Israel, reageerden op vragen en commentaren vanuit de eigen ervaring en … stemden verrassend vaak met elkaars mening in.

“Als het aan ons zou liggen, leefden Palestijnen en Joden naast en met elkaar in een vredig land en zou niet gepraat hoeven worden over een twee staten oplossing”

De titel hierboven is een citaat dat ik optekende uit de mond van één van de twee inleiders aan het slot de boeiende discussie op 17 januari. Bij deze aantekening staat geen naam, maar is dat ernstig? Beiden trokken een vrijwel overeenkomstige conclusie en voegden er als kanttekening bij, dat de realiteit in Israël helaas een andere is.

Nadat de CCIV coördinator van de avond (Jan-Willem Henfling) de sprekers had ingeleid, gaf hij een beknopte samenvatting van de theologie achter de zionistische beweging, althans zoals vooral Christelijke theologen dit tegenwoordig zien en Nico den Bok dit een week eerder had uitgewerkt.   Vervolgens gingen achtereenvolgens Hanna Luden (directeur CIDI) en Nabil Sahhar (Stichting Vrede voor Palestina) in op de huidige situatie in Israel vanuit hun eigen perspectief.

Luden: “In het heilige land (ERETZ ISRAEL) wonen ongeveer 7 miljoen Joden en ongeveer evenveel Palestijnen. Beide partijen worstelen met hun ‘identiteit’, waardoor velen weinig ruimte en begrip hebben voor ‘de ander’. Lees HIER verder

 

Nabil Sahhar (Jeruzalem, 1956) studeerde architectuur in Athene en behaalde een MSc aan de Universiteit van York (VK). In 1985 kwam hij naar Nederland waar hij wiskunde studeerde en leraar werd. Hij is jaren betrokken geweest bij de Joods-Palestijnse dialoog en nu voorzitter van de Stichting Vrede voor Palestina.

 

Hanna Luden (Tel Aviv, 1958) studeerde computertechnologie in Haifa. Ze kwam in 1985 naar Nederland. Zij werkte als consultant op het gebied van ICT en organisatieverandering. Sedert 2015 Is zij directeur van het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie over Israel).

Referenties:

Het CIDI heeft via de website zeer veel literatuur beschikbaar die het Israelisch-Palestijnse verschil van inzicht illustreert: www.cidi.nl  . Hanna Luden heeft ter lezing aanbevolen een boekje door Prof. Yaakov Amidror dat heel duidelijk de verschillende opties voor de toekomst schildert. Het is hier down te loaden als pdf of bij CIDI te bestellen.

Nabil Sahhar beveelt ter lezing een recent verschenen bulletin van de Palestijnse regering (PLO) aan: 70 Years of al-Nakba. Het document is geschreven naar aanleiding van de recente verhuizing van de Amerikaanse Ambassade naar Jeruzalem.

Op 2 oktober 2018 vond in “De Nieuwe Liefde” te Amsterdam een boeiend en zeer goed bezocht “Palestina – Israel Debat” plaats met als inleiders: Ali Abunimah (een Palestijns-Amerikaanse journalist) en Eitan Bronstein Aparicio (een  Israelische onderzoeker/publicist). Moderator was  Janneke Stegeman. Het debat leverde verhelderende inzichten op, met name vanuit Palestijns perspectief (Het debat is van begin tot einde geregistreerd in beeld en geluid: LINK)

 

Gegevens

Datum:
17 januari 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€6

Sprekers

Nabil Sahar
Hanna Luden

Locatie

Spieghelhuis
Nieuwe ’s Gravelandseweg 34
Bussum,
Google Maps