Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Thema: Israël en Palestina in 2 avonden


Volk van God en een Beloofd Land? do 10 januari 2019

Op 19 april 2018 vierde Israel haar 70 jarig bestaan als staat, nadat de VN eind 1947 instemde met een plan voor de opdeling van het (Britse) mandaatgebied Palestina in een Joods, een Arabisch en een internationaal bestuurd deel (Jeruzalem en Bethlehem). Nederland behoorde tot een van de voorstemmers. Het ontstaan van Israel ging gepaard met een guerrilla door de Palestijnen, gesteund door Arabische legers. Gewelddadigheden over en weer leidden tot de uittocht van veel Palestijnen uit aan Joden toegewezen gebiededen en Joden vluchtten weg uit Palestijnse streken.  De geschiedenis van het moderne Israel begint echter al in de 19de eeuw met het Zionisme, een beweging die het volk van Israel uit de Joodse diaspora wilde terugbrengen naar het Heilige Land.  Het was, met vallen en opstaan, uiteindelijk een succesvolle beweging die in 2000 40% van de Joden bleek te hebben terugbracht in Israel. Maar het is ook een beweging die resulteerde in een regionaal conflict. Dat conflict gaan wij in Bussum niet oplossen, maar weten staat aan het begin van begrijpen hoe dit conflict zou kunnen worden opgelost. De eerste avond introduceert Nico den Bok het thema vanuit historisch en theologisch perspectief. De tweede avond zullen Hanna Luden (directeur CIDI) en Nabil Sahhar (Stichting Vrede voor Palestina) het thema vanuit hun persoonlijke visie en als “ervaringsdeskundige” toelichten.

Volk van God …  verslag van een leerzame avond

Nico den Bok introduceerde het thema vanuit bijbels en historisch perspectief, aan de hand van een recent boekje door de Amerikaanse Oudtestamenticus Walter Bruegemann over Israël als “uitverkoren volk” (te verkrijgen bij Boekhandel Los voor € 11,50).   Bruegemann is overgegaan van een evangelische visie op Israëli’s en Palestijnen naar een mensenrechtenbenadering. Den Bok heeft eenzelfde evolutie in zijn denken meegemaakt. Lees HIER verder.

 

 

 

 

Den Bok op 10 januari 2018

Nico den Bok (Uitwijk, 1959) studeerde theologie in Utrecht en promoveerde op een proefschrift over het begrip ‘persoon’ in het nadenken over God. Daarna was hij predikant in verschillende plaatsen, op dit moment in Bussum (Verlosserkerk). Van 2010-2012 was hij hoogleraar systematische theologie aan de PThU (Kampen) en sinds 2013 aan de ETF (Leuven).

Vervolg van deze avond >> Israël: 70 jaar een oplosbaar conflict do 17 januari 2019

Dit boekje is natuurlijk ook via boekhandel Los te verkrijgen

 

Gegevens

Datum:
10 januari 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€12

Spreker

Nico den Bok

Locatie

Spieghelhuis
Nieuwe ’s Gravelandseweg 34
Bussum,
Google Maps