Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Interview met een beroemd Bussummer: Musicus Ton Koopman 

Hans Roelofsen interviewt Ton Koopman over diens studie van oude muziek en succesvolle uitvoeringspraktijk. Daarbij worden een aantal audiovisuele opnames gebruikt van de wereldberoemde Bussumse musicus.

Maar weinigen zijn zich bewust van de aantrekkingskracht die Gooise natuur had op kunstenaars; schrijvers, schilders en musici vestigden zich in de omgeving waar ze inspiratie konden opdoen tijdens een wandeling in bos en heidevelden. De musicus  Ton Koopman verliet de stad om zich in 1983 in het Spiegel te vestigen in een groot huis met bijgebouwen waar hij in alle rust kon studeren, zijn grote verzameling historische boeken en zijn kantoormedewerkers in bijgebouwen kon onderbrengen.

Bezoek ook zijn website www.tonkoopmans.nl

Ton Koopman (1944) is een van de laatste grote oude muziek-pioniers van het eerste uur. Tijdens zijn loopbaan als organist, klavecinist, dirigent en onderzoeker groeide Johann Sebastian Bach uit tot het epicentrum van zijn werk én leven. Maar hij gaf ook Bachs voorganger Dietrich Buxtehude zijn rechtmatige plek in de muziekgeschiedenis. ‘Hij brengt oude muziek tot leven in een unieke en herkenbare Koopman-stijl’, schreef een Amerikaanse recensent. Koopman blijft trouw aan de ideeën van de componist: Bach moet klinken als Bach, Buxtehude als Buxtehude.

 

Ton Koopman studeerde orgel, klavecimbel en muziekwetenschap in Amsterdam en werd voor beide instrumenten onderscheiden met de Prix d’Excellence. Vanuit zijn fascinatie voor historische instrumenten en een filologische uitvoeringsstijl concentreerde hij zich tijdens zijn studies op ­barokmuziek, met speciale aandacht voor ­Johann Sebastian Bach, en werd hij een ­leidende figuur binnen de oude muziek beweging. In 1979 richtte Ton Koopman het Amsterdam Baroque Orchestra op, waaraan in 1992 het Amsterdam Baroque Choir waarmee hij vanwege de authentieke uitvoeringspraktijk wereldfaam verwierf. Van 1994 tot 2004 nam hij met deze ensembles  alle overgeleverde cantates van J.S. Bach op en ontving onder meer een ECHO Klassik onderscheiding.en  de VSCD Klassieke Muziekprijs toegekend. Hij trad op als gastdirigent van symfonieorkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker, Cleveland Orchestra en het New York Philharmonic Orchestra. Als organist speelde hij op Europese historische instrumenten en als klavecinist en dirigent van het ABO&C was hij te gast in nagenoeg alle belangrijke concertzalen en muziekfestivals ter wereld, zoals het Concertgebouw in Amsterdam, het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs, de Philharmonie am Gasteig in München, de Alte Oper in Frankfurt, het Lincoln Center en Carnegie Hall in New York, alsmede in grote concertzalen in Wenen, Londen, Berlijn, Brussel, Madrid, Rome, Salzburg, Tokyo en Osaka. Hij is artistiek leider van het jaarlijkse festival “Itinéraire Baroque” in Frankrijk.

 

Youtubes:

*Orpheus Instituut in Gent koopt complete bibliotheek Ton Koopman 2020 

*5e Brandenburgse Concert Japan 2000:

* J.S. Bach Sonate in C BWV 529 opgenomen voor het project All of Bach op 14 september 2020 in Stadtkirche St. Wenzel, Naumburg, Duitsland..

 

 

Gegevens

Datum:
18 oktober 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Locatie

Majellakapel
Iepenlaan 26
Bussum,
Google Maps