Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Ontsnappen aan ‘het dal der plichten’. Van en over de schrijver Nescio

Jarenlang was Nescio (= J.H.F. Grönloh, 1882-1961) de schrijver van maar één boek: de in 1918 verschenen bundeling van de verhalen ‘De uitvreter’, ‘Titaantjes’ en ‘Dichtertje’, in 1956 uitgebreid met ‘Mene Tekel’. Dat boek had een steeds grotere groep bewonderaars gekregen vanwege de unieke, sobere stijl, het hemelbestormend idealisme van Nescio’s ‘aardige jongens’ en het weemoedig lijden aan de tijdelijkheid der dingen. Over de schrijver was weinig bekend, die meed het literaire leven en na zijn dood zette de familie die lijn voort.

Lieneke Frerichs zal in haar lezing ingaan op het werk en op de rol die het weidse Hollandse landschap daarin vervult, Ze zal vertellen wie de gecompliceerde man was die zich Nescio noemde, een man die, net als zijn personages, graag in Nederland rondzwierf om er, waar mogelijk, de eeuwigheid te ervaren.

Lieneke Frerichs is neerlandica en tekst editeur. Zij was tien jaar beleidsmedewerker bij een van de letterenfondsen, hoofdredacteur van het Verzameld werk van Karel van het Reve en editeur van brieven van Herman Gorter. Ze publiceerde artikelen over Nescio en stelde de bundel Over Nescio samen. In 1996 bezorgde ze zijn Verzameld proza en nagelaten werk en Natuurdagboek (beide inmiddels regelmatig herdrukt), en daarna de Brieven uit Veere en het reisboekje Buitenland is geen land.

Deze zomer verscheen bij Van Oorschot haar biografie Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh; het boek kreeg prachtige recensies en enkele weken later al een tweede druk.

Foto Tessa Posthuma de Boer

Gegevens

Datum:
8 december 2022
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
Gratis – €10
Evenement Categorie:

Spreker

Lieneke Frerichs

Locatie

Remonstrantse kerk
Koningslaan 2b
Bussum, Nederland
Google Maps