Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are no longer available

Theo de Wit : Politiek en Religie, een gevaarlijke alliantie ?

Niet alleen vanwege het conflict tussen de strijdende partijen in Israël is de lezing van professor dr. Theo de Wit actueel. Een staatsvorm, gebaseerd op een religieuze of socialistische utopie, waarbij de macht vooral door één partij wordt uitgeoefend en nauwelijks oppositie wordt geduld, is nergens een succes gebleken. Een tolerante en pluriforme samenleving biedt de beste kansen voor het welzijn van de meeste mensen, maar niemand krijgt zo’n samenleving cadeau en zelfs als er een behoorlijk niveau van vrijheid en welzijn is bereikt kan dat niet in stand worden gehouden als er geen weerbaar democratisch bestel is.

In zijn lezing geeft professor Theo de Wit voorbeelden van zowel de politisering van religieuze als van niet- of anti-religieuze staten. Politiek moet zich verre houden van een of andere heilshorizon van een eensgezind volk of een volkomen rationele staat. Voor de politiek betekent dit dat zij erkent dat er existentiële vragen zijn die zich toch niet lenen voor politieke of wetenschappelijke probleemoplossing. Maar wat wanneer zich politieke doctrines aandienen, zoals de laatste anderhalve eeuw is gebeurd? Wat als een staat, een klasse, een natie, een ras, ‘het gewone volk’ zich ontwikkelt tot een heilsinstantie?

 

Prof. Theo W.A. de Wit was sinds 1986 als universitair docent sociaal-politieke filosofie en cultuurfilosofie verbonden aan de Universiteit van Utrecht en vervolgens aan de Universiteit van Tilburg. De Wit publiceerde essays over thema’s als democratie, macht en representatie, de verbinding en scheiding van politiek en religie, multiculturaliteit en tolerantie. Hij schreef een proefschrift over de politieke filosofie van Carl Schmitt (De onontkoombaarheid van de politiek, Nijmegen 1992). Behalve over Schmitt publiceerde hij ook essays over Thomas Hobbes, Walter Benjamin, Jacob Taubesen en Alain Finkelkraut en redigeerde hij een achttal boeken. Per 1 september 2009 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar vraagstukken geestelijke verzorging in justitiële inrichtingen aan de Universiteit Van Tilburg

 

Al kennismaken met Theo de Wit ?

Dat kan via het You-Tubekanaal Het nieuwe Wij , waarin hij spreekt over het onderwerp:
Is de staat niet inherent gewelddadig ?  Klik HIER

Op het NIEUWE-WIJ staat onderstaat een interessant artikel van hem over :  (KLIK HIERONDER)

het-eigene-en-het-vreemde-de-multiculturele-samenleving-als-ideaal-en-als-werkelijkheid/

 

Gegevens

Datum:
12 december 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Spreker

Theo de Wit

Locatie

Majellakapel
Iepenlaan 26
Bussum,
Google Maps