Laden Evenementen
Deze Zinspiratie lezing heeft al plaatsgevonden.

Reserveringen

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelmand. Klik op "Koop Tickets" om bestaande bezoekersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Reserveringen are not yet available

Kort Verslag

Een interessante avond met een jonge spreker, die  midden in de materie staat. Korte inhoud: kerkbezoek gaat achteruit, maar de behoefte aan zingeving blijft. Hieronder vind U een powerpoint van de lezing

 

U kunt her volledige rapport Christenen in Nederland downloaden via deze link downloaden.

De aankondiging

Het Zinspiratie programma bevat een drieluik over de toekomst van het geloof. Het begon met de openingslezing van Leo Fijen over   de Toekomst van de lokale geloofsgemeenschap. Op deze  tweede avond spreekt  Pepijn van Houwelingen (o.a  gebruikmakend van het SCP-rapport Christenen in Nederland (2018). ) over de getalsmatige veranderingen in het geloofslandschap in Nederland.

Institutionele religie (christendom) staat de afgelopen decennia (met name) in Nederland behoorlijk onder druk. De meerderheid van de bevolking geeft inmiddels te kennen niet religieus te zijn. Steeds minder Nederlanders zijn lid van of bezoeken regelmatig een kerk. Het vertrouwen in kerken is ook aanzienlijk afgenomen en bij gewetenproblemen gaat men nu naar een vriend(in) in plaats van een dominee, pastor of andere geestelijke.

Wat betekent dit voor de toekomst van het christendom in Nederland? Bijvoorbeeld voor het vrijwilligersleven of het behoud van kerkgebouwen? Hoe belangrijk zijn ‘christenmigranten’ inmiddels voor het christendom in Nederland? En hoe beleven jongeren die (nog wel) naar de kerk gaan hun geloof in een seculariserende samenleving?

Ondanks de afname van het belang van institutionele religie in Nederland zijn Nederlanders nog steeds geïnteresseerd in en op zoek naar antwoorden op grote zingevingsvraagstukken. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de belangstelling voor spiritualiteit. Men mag dan wel minder gelovig zijn, men is nog steeds ‘op zoek’ naar betekenis, antwoorden en zingeving. Maar wat is ‘zingeving’? Hoe kijken Nederlanders hier tegen aan? En verschilt dit tussen jongeren en ouderen en gelovigen en niet-gelovigen? Vooral deze laatste groep, de zogenaamde ‘religious nones’ (agnosten en atheïsten) zullen we nader proberen te bekijken omdat deze groep immers in ons land steeds groter aan het worden is.

De derde avond van het drieluik gaat over de herbestemming van kerkgebouwen  is op 26 november a.s in de Verlosserkerk. Spreker is: Herman Wesseling.

Pepijn van Houwelingen heeft technische bedrijfskunde (Universiteit Twente), Japankunde en (wijsbegeerte van de) economie (Erasmus Universiteit) gestudeerd en voltooide zijn proefschrift over sociaal kapitaal en buurtgroepen in Japan aan de Hiroshima City University. Sinds 2010 werkt hij als onderzoeker voor het Sociaal en Cultureel Planbureau bij de afdeling Waarden en Zingeving en is o.a. betrokken bij onderzoek naar de Nederlandse identiteit, religie en zingeving. Hij is mede-auteur van het SCP-rapport: Christenen in Nederland (2018). 

Gegevens

Datum:
8 oktober 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€7
Evenement Categorie:

Spreker

Pepijn van Houwelingen

Locatie

Doopsgezinde kerk
Wladimirlaan 10
Bussum,
Google Maps